Hlavní obsah

Ve stínové vládě ČSSD není jediná žena, kritizuje sdružení

Praha

Fórum 50%, které prosazuje rovné zastoupení žen a mužů v politice, kritizuje ČSSD za nové složení její stínové vlády. Organizaci vadí, že ve stranickém kabinetu není jediná žena a chybí v něm ministerský post pro lidská práva. Sdružení Sobotkovi připomnělo i jeho kritiku na hlavu premiéra Petra Nečase (ODS) právě za to, že svého času neměl ve vládě žádné ženy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Považujeme za alarmující a nepřípustné, že v plánované vládě ani jeden ministerský post nezastává žena. Žádáme Vás tímto o vysvětlení a nápravu vzniklé situace," píše organizace Sobotkovi v otevřeném dopise.

Aktivistky připomínají Sobotkovi jeho kritiku vlády premiéra Petra Nečase (ODS) z roku 2010, že je čistě mužská a chybí v ní místo ministra pro lidská práva. Šéf sociální demokracie podle sdružení tehdy řekl, že kabinet tím vyslal signál, že mu na prosazování rovných šancí pro ženy a muže nezáleží. "S politováním musíme konstatovat, že stejný signál vysílá ČSSD jmenováním této stínové vlády," uvedlo sdružení.

Nečas má nyní ve vládě tři ženy, vicepremiérku Karolínu Peake, ministryni práce Ludmilu Müllerovou a ministryni kultury Alenu Hanákovou.

Jana Smiggels Kavková, ředitelka fóra 50%, uvedla, že téma rovnosti je vlastní všem sociálnědemokratických stranám v Evropě. Čeští sociální demokraté prý ale dávají najevo, že pro ně zásadní a důležité není.

Odborné mluvčí 

Nové složení stínové vlády šéf ČSSD představil tento týden. [celá zpráva]

V jeho kabinetu je 15 ministrů. Stínovou ministryni práce, kterou byla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská, vystřídal poslanec Roman Sklenák.

Na ženy zbyly funkce odborných mluvčích, a to pro vědu a pro lidská práva. První z nich zůstala místopředsedkyně strany i Senátu Alena Gajdůšková, druhou je Michaela Marksová Tominová. Ta dřív byla stínovou ministryní pro lidská práva.

"Kromě absence žen nás hluboce znepokojuje, že se nepočítá se znovuobnovením postu ministra/ministryně pro lidská práva a menšiny. Ačkoli ještě předchozí sestava s obnovením tohoto postu, v jehož agendě byly i rovné příležitosti žen a mužů, počítala, současný návrh v tichosti ministerský post snížil na pozici mluvčí," uvedlo sdružení. Podle něj je zjevný i posun "ke konzervativnějšímu výkladu", nově se mluvčí věnuje lidskoprávní problematice a rodině.

Anketa

Chybí vám ve stínové vládě ČSSD ženy?
Ano, měla by v ní být alespoň jedna žena.
4,1 %
Ano, mělo by v ní být několik žen.
16,3 %
Ne, nezáleží na tom.
79,6 %
Celkem hlasovalo 12563 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám