Hlavní obsah

Žalobce chce, aby Klaus přišel svědčit k soudu s Vondroušem

Bývalý prezident Václav Klaus by měl podle názoru žalobce vystoupit jako svědek u soudu s Pavlem Vondroušem, který na něj loni vystřelil v Chrastavě na Liberecku z airsoftové pistole. Ve čtvrtek to po seznámení se spisem uvedl Vondroušův právní zástupce Jiří Vyvadil. Vondroušovi hrozí za násilí na úřední osobě trest v rozpětí šesti měsíců až šesti let.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Státní zástupce klade v obžalobě Vondroušovi za vinu, že na Klause sedmkrát vystřelil ze vzdálenosti méně než jednoho metru, přičemž nejméně čtyři rány zasáhly pravou paži prezidenta. Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem a bolestivostí.

K hlavnímu líčení předvolal mimo jiné Klause a muže z prezidentovy ochranky. Podle Vyvadila je téměř jisté, že soud na návrh obžaloby Klause skutečně předvolá. Hlavní líčení je naplánováno na 6. června.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Vyvadil s tvrzením žalobce nesouhlasí a například namítá, že airsoftová pistole, kterou Vondrouš použil, není smrtící zbraň. "Je běžnou výbavou pro sportovce - fanoušky, kteří se jejím prostřednictvím odreagovávají: střílejí na sebe a hlásí zásahy. Je určena pro střelbu na osoby a jde o hru," dodal advokát.

Zastavení stíhání žalobce zamítl

Státní zástupce podal obžalobu v polovině dubna. Šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta loni v září při otevírání nového mostu v Chrastavě. Prezident procházel davem lidí, v němž byl i Vondrouš oblečený v maskáčích. Útočník zblízka na Klause několikrát vypálil z airsoftové pistole. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla, a dokonce poskytl rozhovor novinářům. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Klause si vybral proto, že ho považuje za jednoho z lidí, kteří stojí za současným špatným stavem České republiky.

Policie při vyšetřování dospěla k závěru, že se Vondrouš útokem na Klause dopustil výtržnictví. Státní zástupce ale právní kvalifikaci činu zpřísnil. Zamítl také žádost Vyvadila, aby trestní stíhání zastavil.

Za Klausem vyrazil i do Vídně

Vondrouše také vloni v listopadu, kdy byl Klaus na návštěvě Rakouska, krátce zadržela tamní policie. Zatčen byl před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy. [celá zpráva]

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Rakouská policie zatýká Vondrouše (druhý zleva) s Janýrem (druhý zprava).

Vondroušovi také hrozila pětimilionová pokuta za to, že ve svém občasníku zveřejnil výpověď Klause k útoku v Chrastavě. Policie ale nakonec porušení zákona nezjistila. Vondrouš se také chystá vydat knihu, v níž chce mimo jiné zveřejnit své motivy k útoku na Klause. [celá zpráva]

Kvůli incidentu v Chrastavě rezignoval ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus ale jejich stíhání zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám