Hlavní obsah

Julínek podal stížnost proti svému obvinění

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), stíhaný kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranky se soukromými firmami, se svým obviněním nesouhlasí. Usnesení o zahájení stíhání napadl stížností. „V zákonné lhůtě byla podána stížnost,“ sdělila ve čtvrtek Právu státní zástupkyně Darja Dunajová.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Julínek, který je momentálně poradcem premiéra Petra Nečase (ODS) pro zdravotnictví, kauzu dosud nekomentoval. Na SMS Práva nereagoval ani ve čtvrtek. V minulosti ovšem popřel, že by cena za služby soukromníků byla přemrštěná.

Jak bude ve své stížnosti argumentovat, zatím není jasné. Podle žalobkyně jde o tzv. blanketní stížnost a její odůvodnění bude teprve doplněno. O stížnosti bude rozhodovat Dunajová, která se proto k případu nechce víc vyjadřovat.

Protikorupční policie minulý čtvrtek obvinila Julínka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podpisem smlouvy z roku 2008, podle které mají osm z deseti stanovišť letecké záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 společnosti DSA a Alfa-Helicopter, údajně státu způsobil škodu ve výši necelých 800 miliónů korun. Státní subjekty, tedy policie nebo armáda, by podle protikorupčního útvaru službu poskytovaly daleko levněji.

S jednou z firem je Julínek v úzkém kontaktu

Proti tomu se již ohradila jedna ze zmíněných firem. Ředitel společnosti DSA Daniel Tuček v rozhovoru pro Právo řekl, že je tomu přesně naopak, a levnější jsou oni. [celá zpráva]

Firma Alfa-Helicopter zatím kauzu nekomentovala. Vyšlo však najevo, že její představitelé jsou s Julínkem v úzkém kontaktu. Exministr totiž s dvěma majiteli společnosti figuruje v orgánech Nadačního fondu Jana Šebka.

Jak také Právo upozornilo, oba vlastníci Alfa-Helicopter v letech 2009 až 2011 poslali Julínkově ODS sponzorské dary v celkové výši 200 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám