Hlavní obsah

Kvůli kauze Opencard byl Praze stanoven opatrovník

– Praha • Aktualizováno

Státní zástupkyně ustanovila opatrovníka, který má kvůli obvinění pražských radních v kauze Opencard hájit zájmy Prahy. Rada s tím nesouhlasí. Ještě ve čtvrtek se chce sejít na mimořádném jednání a podat proti rozhodnutí stížnost, řekli radní Lukáš Manhart (TOP 09) a šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

"Opatrovník má zastupovat zájmy Prahy, která je v trestním řízení proti radním v roli poškozeného," vysvětlil Manhart. "My jsme ale přesvědčeni, že Praze žádná škoda nevznikla, podáme stížnost," doplnil. Opatrovníkem byl ustanoven advokát Jan Lžičař.

Ten v České televizi uvedl, že pokud by byla uznána vina obviněných, mohl by se jménem města přihlásit s návrhem na náhradu škody. Navenek totiž Prahu zastupuje primátor, který je mezi obviněnými. Spis prý zatím neviděl a k jeho prostudování se prý dostane nejdříve příští či přespříští týden.

Zakázka pro firmu Haguess

Deset radních z TOP 09 a ODS včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) a několik úředníků policie podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Podle posudků radní svým rozhodnutím mohli Praze způsobit finanční škodu.

Radní ale obvinění důrazně odmítají. Před časem proto podali k nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce. Poslali také žádost o přezkoumání postupu policie.

Policie se zabývá kauzou předražené karty Pražana dlouhodobě. Karta slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle posledních informací stál projekt 1,003 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám