Hlavní obsah

Se Zemanem se shoduji na referendu k přijetí eura, řekl Nečas

• Aktualizováno
Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman by mohl podporovat vyhlášení referenda k přijetí společné evropské měny. Naznačil to ve čtvrtek premiér Petr Nečas po setkání s prezidentem Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Mluvili spolu mimo jiné o euru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas přijal prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye.

Článek

„Zaznamenal jsem názor pana prezidenta Zemana, že na toto má stejný názor, tedy aby o vstupu do eurozóny rozhodlo referendum,“ řekl Nečas.

Pro uspořádání referenda o přijetí eura se Zeman vyslovil letos v lednu během předvolební debaty pořádané think-tankem Evropské hodnoty. Stejný názor  vyslovil už loni v prosinci. „Já jsem byl vždycky zastánce referenda, takže bych jej uvítal i v této otázce,“ řekl Zeman serveru euractiv.cz.

Nedávno Zeman prohlásil, že Česko by euro mohlo přijmout za pět let. [celá zpráva]

Nečas ve čtvrtek připomněl, že ačkoliv se v ČR eurem neplatí, o situaci v eurozóně je potřeba se zajímat, protože země má podepsaný závazek společnou měnu přijmout. "Jsme malou, otevřenou a velmi silně proexportně orientovanou ekonomikou," podotkl český premiér.

Žádný termín

Premiér doplnil, že jeho vláda nemá v plánu stanovovat termín přijetí jednotné evropské měny, jako to dělaly kabinety předchozí, které stejně tyto termíny nikdy nesplnily.

Podle Rompuye není přijetí eura pro ČR aktuálním problémem, protože země stejně nesplňuje kritéria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám