Hlavní obsah

Ústavní soud je na pokraji kolapsu, prohlásil před senátory Zeman

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek zúčastnil schůze Senátu, na které se schvalují noví ústavní soudci. Zeman při té příležitosti prohlásil, že Ústavní soud je kvůli neúplnosti na pokraji kolapsu. Slíbil proto, že v dohledné době navrhne další čtyři kandidáty na ústavní soudce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman promluvil k senátorům před tím, než začali hlasovat o jeho adeptech na ústavní soudce.

Článek

Prezident poznamenal, že se Ústavní soud v současné chvíli nachází kvůli neúplnosti na hranici kolapsu. „Pevně věřím, že společným úsilím splníme úkol, který je před námi. To znamená stabilizovat Ústavní soud jako nesmírně důležitou instituci,“ prohlásil.

Slíbil proto, že „zhruba“ v červnu předloží návrh s další čtveřicí nových adeptů na post ústavních soudců. Podle něj bude při výběru vycházet ze stejných kritérií jako u první čtveřice, kterou ve čtvrtek schvaluje Senát. V tomto směru jmenoval maximum odbornosti, publikační praxi, pedagogickou činnost, ale i charakterové vlastnosti.

Soud na hranici paralýzy

Ústavnímu soudu chybějí v současnosti tři soudci. Místo obvyklých 15 je jich 12. Do konce letošního roku navíc dalších sedm soudců skončí.

Už dříve generální sekretář soudu Tomáš Langášek prohlásil, že soud je na hranici paralýzy. Pokud totiž počet soudců klesne pod 12, ÚS přestane přezkoumávat zákony a vyhlášky. Kvůli neúplnosti se navíc některé kauzy protahují.

Bývalý prezident Václav Klaus navrhoval do role ústavního soudce jmenovat Jana Sváčka a Zdeňka Koudelku. Senát ale jeho návrhy zamítl. Klaus už pak jiná jména nenavrhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám