Hlavní obsah

Europoslanci vyzvali prezidenta, premiéra a šéfa Senátu, aby zasáhli kvůli ÚSTR

– Praha
Právo, ČTK, tin

Do sporu o Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se nově vložili europoslanci. Skupina 25 europoslanců, kteří se zabývají historií, napsali dopis předsedovi senátu Milanu Štěchovi, prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Petru Nečasovi. Apelují na ně, aby zasáhli do rozjitřené situace kolem ústavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi signatáři dopisu je i Zuzana Roithová.

Článek

Dopis ve středu přečetla předsedkyně Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmannová na veřejném slyšení v Senátu. Europoslanci jsou znepokojeni postupem nové rady ústavu, která odvolala ředitele Daniela Hermana. Nově zvolená ředitelka Pavla Foglová plánuje odvolat mimo jiné také ředitelku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou. „Jsme přesvědčeni, že tyto změny povedou k úplnému zničení ústavu,“ napsali europoslanci a vyzvali nejvyšší představitele ČR, aby zasáhli. Mezi signatáři je i česká europoslankyně Zuzana Roithová.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha je dopis europoslanců pokračováním kampaně proti novému vedení ÚSTR. „Senát navolil členy rady, ti plní svůj mandát. Překvapuje mě, jak jsou europoslanci, kteří tu, pokud vím, nikdy nebyli, obeznámeni se situací v ÚSTRu,“ řekl ve středu. Politický boj kolem ÚSTR podle něj ústavu nepomáhá.

Foglová odmítla přijít

Na středeční debatu o důvodech kritiky dosavadního chodu ústavu odmítla přijít nově zvolená ředitelka Foglová. Vysvětlila to mimo jiné tím, že akci s historiky a archiváři pořádá ODS. Za pořadatele to uvedl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

"Mám za to, že moje povinnost informovat veřejnost je naplněna více než vrchovatě. Jako člověk ve funkci, od které se žádá naprostá nepolitičnost, musím odmítnout účast na akci, kterou pořádá jedna politická strana," citoval Kubera z dopisu Foglové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám