Hlavní obsah

Západ Čech zasáhla série zemětřesení, mohou přijít i silnější roje

• Aktualizováno
Právo, vor

Série zemětřesení, dosahující i přes dva stupně Richterovy škály, zasáhla na začátku týdne některé oblasti na západě Čech. Podobně se v regionu chvěla země i v minulosti a odborníci nevylučují i silnější otřesy.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Seismická aktivita v západních Čechách na seismogramu

Článek

„Zemětřesné aktivity jsme poprvé zaznamenali v pondělí kolem 18. hodiny pár kilometrů severně od Nového Kostela na Chebsku. Další otřesy přišly v noci a v úterý ráno,“ uvedl Jan Michálek z Geofyzikálního ústavu v Praze.

„Naměřili jsme sílu zemětřesení 2,3 magnitudy,“ pokračoval Michálek, podle kterého síla zemětřesení zhruba odpovídá stejné síle na Richterově stupnici. Podle odborníka geofyzikálního ústavu navazují zemětřesné aktivity na sérii zemětřesných rojů z let 2000, 2008 a naposledy z roku 2011. „Tehdy trvala aktivita zhruba jeden měsíc. Těžko ale říct, jak to bude tentokrát,“ uvedl Michálek na dotaz, zda lze očekávat na západě Čech další otřesy.

Mohou přijít i silnější otřesy

Michálkův kolega z Geofyzikálního ústavu Josef Horálek nevylučuje, že po nynějších otřesech mohou přijít i silnější.

"Zatím je předčasné určit, jestli jde o ojedinělé otřesy, nebo začátek silnějšího roje. Osobně si myslím, že by v dohledné době mohl silnější roj přijít, ale těžko říct, jestli to bude otázka několika dní, týdnů nebo měsíce," citovala jej ČTK.

Zemětřesení jako průjezd vlaku

„Dostali jsme dvě hlášení o pozorování zemětřesení z Aše a Habartova na Sokolovsku,“ dodal Michálek, podle kterého lze zemětřesnou aktivitu zaznamenat zejména v noci.

Je slyšet jakési hučení z nitra země. „Jako kdyby pod zemí přijížděl vlak,“ popsal zvuk Michálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám