Hlavní obsah

Česko přispěje poničenému Westu, jsou větší vlastenci než my, řekl Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika pomůže čtyřmi milióny korun texaskému Westu, poničenému výbuchem v provozu na výrobu hnojiv. Peníze mají být v městečku, kde žijí potomci českých přistěhovalců, použity na opravu sokolovny. V úterý to v Bruselu oznámil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Dodal, že jsou tamní obyvatelé zčásti větší vlastenci než lidé v České republice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Článek

„Navrhnu zítra (ve středu) ve vládě, že jako první pomoc bychom nabídli čtyři milióny, především na rekonstrukci tamější sokolovny,“ řekl Schwarzenberg.

„Jak známo, je to městečko skoro čistě českého původu, pamatuji se, že jsem tam v kraji byl. Oni jsou větší vlastenci než částečně my doma, a tudíž teď musíme opravdu pomoci,“ řekl český ministr, který se v Bruselu účastní zasedání ministrů zahraničí NATO.

Zatím je prý Schwarzenberg s to zajistit pro West právě částku čtyř miliónů. „Uvidíme, jestli ještě dostaneme další prostředky. Toho času český rozpočet zrovna nehýří mnoha prostředky, takže nebude úplně lehké další peníze vydolovat,“ dodal.

O příčinách ničivého výbuchu se zatím jen spekuluje. Odborníci předpokládají, že bezprostřední příčinou byla exploze zásob dusičnanu amonného. Co způsobilo požár, který sérii tří výbuchů předcházel, zůstává ale nejasné. Týmy amerických záchranářů už v texaském Westu prohledaly téměř všechny zničené domy. Našly těla 14 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Texaské město West vypadá jako po apokalypse

Ulice v městečku West jsou posety troskami, všude se válejí střepy, kolem zuhelnatělých fasád domů s vyraženými okny jezdí sanitky. West ale není válečnou...

Výběr článků

Načítám