Hlavní obsah

Špičky moravskoslezské ODS o Topolánkově buňce nejednaly

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Teprve až za několik týdnů se bude moravskoslezská regionální rada ODS zabývat zrušením místního sdružení Ostrava-centrum, jehož členem je expremiér Mirek Topolánek. V pondělí večer to po regionálním sněmu strany v Ostravě řekl předseda ODS v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Stanjura

Článek

Právě Stanjuru v pondělí v podvečer znovuzvolilo do čela krajské organizace 62 z 68 delegátů sněmu.

„Znalec místních poměrů ví, že vůbec nejde o Mirka Topolánka, z té Prahy to možná tak vypadá,“ uvedl Stanjura a upozornil, že v Ostravě je 23 městských obvodů, ale 24 místních sdružení. „Kdyby to sdružení vzniklo před 22 lety, kdy byl první kongres ODS, a byly od té doby dvě sdružení, tak tomu rozumím. Ale ono vzniklo před šesti lety. Byl to experiment, který se podle mého názoru moc nepovedl,“ řekl ministr dopravy a dodal, že prosazuje zásadu: jedna radnice - jedno místní sdružení.

Spor o zrušení místního sdružení Ostrava-centrum se v ODS rozhořel před několika týdny. Návrh na zrušení buňky podal k výkonné radě ODS šéf oblastní rady ODS v Ostravě Martin Štěpánek. Podle jeho mínění má v centru Ostravy fungovat pouze jedno místní sdružení, ne dvě, které si prý navíc nerozumí. Zatímco členové sdružení Ostrava-centrum tvrdí, že za zrušením stojí poradce premiéra Petra Nečase Miroslav Svozil, vedení ostravské ODS i místního sdružení Moravská Ostrava to odmítají a členům konkurenční buňky nabídli ve své organizaci členství.

Stanjura uvedl, že výkonné radě ODS, která má jako jediná k rušení místních sdružení mandát, doporučí, aby Oblastnímu sdružení Ostrava vyhověla. „Není to o Mirku Topolánkovi. Nejenom v Ostravě, ale v celém regionu, je podle mě plno místních sdružení, které mu nabídnou členství. Není to o tom, že se ho chceme zbavit,“ řekl a vyzval členy ODS, aby vnitrostranické problémy řešili uvnitř strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám