Hlavní obsah

Odpor vůči reformám slábne, podporuje je třetina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si je vědoma potřeby zásadních reforem sociální a zdravotnické péče i daňového systému. Podle šetření agentury STEM je pro reformy 78 procent lidí, vládou prosazované návrhy však podporuje pouze 32 procent občanů. Ze srovnání zároveň vyplynulo, že loni podporovalo kroky kabinetu 24 procent občanů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Na potřebnosti zásadních změn se většina lidí shoduje dlouhodobě. Loni je prosazovalo 74 procent občanů, v roce 2010 to bylo 72 procent respondentů. Podporu mají reformy bez ohledu na věk i politické preference.

Snahy kabinetu jsou veřejností vnímány výrazně kritičtěji, byť meziroční nárůst pozitivního vnímání je zřetelný. Faktem rovněž zůstává, že zhruba třetinová podpora odpovídá stavu z roku 2010, kdy vládní opatření podporovalo 31 procent lidí.

Je potřeba provést v nejbližších pěti letech zásadní reformy? (v procentech)
říjen 2010duben 2012duben 2013
ano727478
ne282622
zdroj: STEM

"Vládní reformy častěji podporují lidé mladší, lidé lépe materiálně zajištění, podnikatelé a studenti a především lidé s vysokoškolským vzděláním. Mezi vysokoškoláky nyní podpora vládních reformních opatření dosahuje téměř 50procentní hranice," uvedla agentura, dle níž se v posledním roce zvedla i podpora mezi lidmi se středoškolským vzděláním.

Podporujete reformy prosazované vládou? (v procentech)
říjen 2010duben 2012duben 2013
ano312432
ne697668
zdroj: STEM

Celkem pochopitelně mají opatření prosazovaná kabinetem podporu stoupenců vládních stran, zatímco příznivci opozičních ČSSD a KSČM jsou k nim odměřenější. "Zároveň je u sympatizantů ČSSD a především KSČM patrné oslabení zásadního odporu k navrhovaným reformám," povšiml si STEM.

Zatímco ještě loni odmítalo reformy 89 procent stoupenců ČSSD, letos je to 81 procent. Mezi příznivci KSČM pokleslo číslo z loňských 93 procent na letošních 85 procent.

Anketa

Souhlasíte s reformami, které prosazuje vláda?
Ano
22,8 %
Ne
77,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11097 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám