Hlavní obsah

Centrem Prahy projely stovky příznivců městské cyklistiky

Praha

Prahou v sobotu projely zhruba dva tisíce účastníků akce Velká jarní cyklojízda. Lidé na kolech vyrazili odpoledne z náměstí Jiřího z Poděbrad přes magistrálu například na Nuselský most. Cílem jedenáctikilometrové trasy bylo Nákladové nádraží Žižkov. Organizátoři chtějí tradiční jízdou upozornit na to, že by metropole měla být k lidem na kolech přívětivější.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cyklisté vyrazili okruhem z Vinohrad přes magistrálu, Nuselský most (na snímku) k nádraží na Žižkově.

Článek

Fanoušci městské cyklistiky vyrazili na trasu v 15:30. Někteří se oblékli do kostýmů s parukami nebo vyjeli na různě ozdobených kolech. K vidění byl také velocipéd a kolo postavené ve stylu motorky chopper. Zatímco dopoledne panovaly mezi organizátory obavy, že bude deštivo, odpoledne již přestalo pršet, nebo jen mírně mrholilo.

Vít Masare z iniciativy Auto*Mat, která setkání pořádá, uvedl, že cyklojízda je společenská akce umožňující vidět město z jiného úhlu a způsob, jak upozornit na stoupající oblibu kol ve městě. "V Praze se dopravuje na kole celá řada lidí a jejich počty rostou. Je to možnost, jak na čísla cyklistů upozorňovat veřejnost, média a politiky. Je zde totiž zažitá představa, že všichni jezdíme autem," řekl Masare.

Podle něj jsou dva tisíce účastníků zlomek z celkového počtu pražských cyklistů. "Magistrát identifikoval v rámci svého výzkumu 120 000 dopravních cyklistů a celkem 200 000 lidí alespoň jednou týdně v sezóně vyjede na kole po Praze. Není to tak úplně málo a možná by stálo za to jim nějakým způsobem přizpůsobit infrastrukturu," dodal organizátor.

Doprovod tvořili policisté na kolech

Cyklisty doprovázeli policisté na kolech, motorkách i v autech. Na trase byly rozmístěny hlídky, které usměrňovaly dopravu. Policisté například při průjezdu cyklojízdy zastavovali dopravu na magistrále a křižovatkách.

Trasa průjezdu vedla okolo Riegrových sadů, přes křižovatku U Bulhara a po magistrále na Nuselský most, odkud se cyklisté vrátili zpět a jeli přes Náměstí Míru, Vinohradskou a Olšanskou ulici k nádraží na Žižkově.

Součástí akce je kromě večerního koncertu také zahájení kampaně s názvem Do práce na kolech. V jejím rámci budou v následujících týdnech soutěžit týmy společností a organizací, cílem je ujet co nejvíce "zelených" kilometrů.

Iniciativa vybrala k setkání nádraží, jehož budovu prohlásilo ministerstvo kultury památkou. Původně chtěl investor ve spolupráci s Českými drahami budovu zbourat a v rozsáhlém areálu vybudovat novou čtvrť. Proti se ale postavily některé občanské iniciativy i žižkovská radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám