Hlavní obsah

Kvůli korekcím ROP trpí desítky obcí, stěžuje si svaz Kalouskovi

Svaz měst a obcí v ČR tvrdí, že kvůli finančním korekcím v regionálních operačních programech (ROP) trpí desítky českých obcí. Chce proto po ministerstvu financí, aby urychleně tuto situaci řešilo. Podle místopředsedy svazu Oldřicha Vlasáka se korekce odrazí ve zdražení projektů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Chceme jednat s ministerstvem financí a také s příslušnými kraji. Obce začaly v dobré víře pracovat na projektech, ne svou vinou se dostaly do složité situace a teď je třeba jim pomoci," prohlásil Vlasák. Podle něj jsou na vině kraje i resort financí.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je koordinátorem operačních programů, ale vzkázalo, že na řadě jsou nyní představitelé jednotlivých operačních programů. "Regionální rada je zodpovědná za to, jakým způsobem se peníze čerpají, do jakých projektů se dávají, i za to, jak se to kontroluje. Žádné ministerstvo jim nemůže mluvit do toho, na jaký projekt peníze půjdou," reagovala mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Ministerstvo financí v březnu pozastavilo proplácení evropských dotací u regionálních programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod a ROP Moravskoslezsko a dvou dalších programů. Už od loňska kvůli chybám stojí čerpání u ROP Severozápad a ROP Střední Čechy. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že odpovědnost nesou kraje, které o grantech rozhodují. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dal opakovaně najevo, že kraje za projekty, které Evropská komise kvůli dotačním pochybením odmítla proplatit, musí zaplatit samy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám