Hlavní obsah

Ročně léky za šest miliónů. VZP zveřejnila, kolik stojí léčba závažných chorob

Novinky, jas

Podle mnohých je české zdravotnictví černou dírou, v níž se každý rok protočí desítky miliard korun. Málokdo však tuší, jak nákladná je léčba některých nemocí. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se proto rozhodla zveřejnit průměrné náklady na léky u zvlášť závažných onemocnění. Nejvíc stojí medikamenty pro pacienty s metabolickými vadami, v průměru přes 5,8 miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Celkem se loni ve specializovaných odborných centrech léčilo více než 18 tisíc pacientů, které lze rozdělit do desítek diagnostických skupin," přiblížil tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Zatímco u některých onemocnění registrovala loni VZP pouze jednotlivce či desítky pacientů, u některých chorob léčených ve specializovaných centrech šlo o stovky i tisíce osob.

Vůbec nejvíce pacientů (4454) se loni léčilo s roztroušenou sklerózou. Při průměrných nákladech téměř 220 tisíc se celková částka vydaná na léky vyšplhala téměř na miliardu korun.

Přes půl miliardy utratila VZP i za medikamenty pro pacienty bojující s rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Léky za pět a půl miliardy

Zmiňované metabolické vady odčerpaly loni téměř 130 miliónů korun, neboť ve specializovaných centrech pojišťovna loni registrovala 22 pacientů. (Léčba v průměru vyjde na víc než 5,8 miliónu korun ročně u jednoho pacienta.)

"Celková částka, kterou VZP uhradila v roce 2012 za takzvaná centrová léčiva (tedy za léky, které mohou pacienti dostávat jen ve specializovaných centrech zaměřených na léčbu jejich nemoci), přesáhla pět miliard a 615 miliónů korun," dodal Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám