Hlavní obsah

Tabule pro řidiče v Praze zatím moc nefungují, u jedné někdo ukradl zdroj

Novinky, vrb
Praha

Praha uvedla do provozu nové informační tabule pro řidiče, které zobrazují schémata dopravní situace. Světelné tabule pro provozní informace jsou instalovány na 51 vybraných silnicích.

Nové tabule pro řidiče zatím spíš nefungují, u jedné někdo dokonce ukradl zdroj Video: Novinky

 
Článek

S informačními tabulemi se řidiči v Praze mohou setkat především na důležitých příjezdových komunikacích, ale i v centru města. Zatím jich většina nefunguje, ukazují pouze aktuální čas a některé jsou ještě vypnuté. Celkové náklady na výstavbu systému 51 tabulí dosáhly téměř 189 miliónů korun, a to včetně řídícího systému a dopravních scénářů. Většina těchto peněz bude hrazena z Fondu soudružnosti EU.

„Je to zatím pouze zkušební provoz, postupně nabíhají do provozu, u některých tabulí se mohlo stát, že část nefunguje. U jedné z nich nám ukradli zdroj, tuším v Praze 9. Nějaká dobrá duše tu odstřihla transformátor u jednoho zařízení. Pravděpodobně některý nepřizpůsobivý občan to odnesl do sběrných surovin,“ řekl Novinkám náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

Systém by měl fungovat za pár týdnů

Hlavním smyslem digitálních cedulí je oznamovat aktuální informace o dopravě na komunikacích, o nehodách a krátkodobých či dlouhodobých uzavírkách. Vedle textových informací se na nich budou postupně objevovat i mezinárodně srozumitelné symboly, dojezdové doby do vybraných míst ve městě, obsazenost parkovišť P R a nově také dopravní schémata.

Kompletní systém tak, jak je dnes nakoupen, by měl běžet v ostrém provozu v horizontu týdnů. Všechno bude fungovat a další vlna bude nabíhat se zprovozněním tunelu Blanka. Praha má konečně moderní informační tabule, které řidičům nebudou sdělovat jen pouhé zprávy o existujícím problému, ale poskytnou jim i informace o stupních provozu, dojezdových dobách a aktuálním zdržení, které je čeká.

„Výrazněji tak pomohou řidičům v rozhodování, zda nějakou komunikaci použít, či se místu s nějakým problémem vyhnout. To považuji za velice užitečné,“ konstatoval Josef Nosek.

Plně funkční tabule jsou instalovány například ve Strakonické ulici, V Holešovičkách a v ulici Cínovecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám