Hlavní obsah

Na některých silnicích 1. třídy se má zvýšit rychlost na 110 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve středu souhlasila se zvýšením nejvyšší povolené rychlosti na některých úsecích silnic 1. třídy z 90 na 110 kilometrů v hodině. Novinka je obsažena v novele zákona o pozemních komunikacích. Ta dále například umožní obcím prodávat vozidla odtažená při blokových čištěních, o která se jejich majitelé nehlásí.

Foto: Jan Koller, ČTK

Rychlost by se mohla zvýšit v některých úsecích na 110 kilometrů v hodině.

Článek

Návrh takzvaného vymezení kategorií a tříd dálnic a silnic prakticky počítá se zrušením kategorie rychlostní silnice, které laická veřejnost běžně zaměňuje za dálnici a které se nově stanou dálnicemi druhé třídy s maximální rychlostí 130 kilometrů za hodinu.

Reálný dopad ale bude mít pro řidiče zejména rozdělení silnic prvních tříd na dvě kategorie. V úsecích, které jsou směrově oddělené svodidly, navrhuje ministerstvo dopravy povolenou rychlost zvýšit o 20 kilometrů v hodině na 110 kilometrů za hodinu. U silnic, kde mezi směrovými pruhy svodidla nebo jiný zádržný systém není, bude ponechána stávající maximální rychlost 90 kilometrů v hodině.

Zvýšení rychlosti na vybraných úsecích ale nenastane automaticky na všech místech. "Postupně budou probíhat bezpečnostní audity a bude vyhodnoceno, zda v některých konkrétních případech by ta rychlost měla být dopravním značením buď zvýšena, nebo naopak snížena," uvedla Šárka Homfray z odboru legislativy ministerstva dopravy.

Novela rovněž upravuje práva a povinnosti obcí při odtahování vozidel například při příležitosti blokových čištění silnic. Nově by obce mohly prodávat odtažená vozidla, o která se v šestiměsíční lhůtě po oznámení o odtahu jejich majitelé nepřihlásí. Z výnosu by poté měly úřady pokrývat část nákladů spojených s odtahem vozidel, ke kterým se majitelé nehlásí.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením maximální rychlosti na 110 km/h na silnicích 1. třídy?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19621 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám