Hlavní obsah

Uplácející, který bude spolupracovat s policií, se může vyhnout stíhání

Praha

Člověk, který podplatí jiného na jeho vlastní žádost o úplatek, by se v budoucnu mohl vyhnout trestnímu stíhání. Podmínkou je, aby s policií spolupracoval na odhalení toho, kdo si o úplatek požádal. Vyplývá to z novely trestního zákoníku a řádu, kterou ve středu odsouhlasila vláda.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O přijetí tzv. účinné lítosti, která je součástí novely, informovala vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM). „Možnost dovolat se účinné lítosti je vedle ochrany oznamovatelů a zavedení spolupracujícího obviněného dalším důležitým nástrojem pro odhalování korupčních trestných činů. Poskytuje totiž určitou ochranu spolupachatelům korupce, kteří korupci oznámí a pomohou odhalit a prokázat,“ uvedla.

Návrh z dílny ministerstva spravedlnosti upouští od trestního postihu "méně významného" pachatele kvůli potrestání pachatele, který zneužije svého postavení a požádá o úplatek.

"Pokládá se za významnější, podaří-li se postihovat závažnější korupci, byť se tak stane na základě svědectví osob, které v tomto vztahu vystupovaly na straně podplácejícího a i vůči nim by přicházelo v úvahu vyvodit trestní odpovědnost," uvedl úřad v důvodové zprávě k novele.

Trestnímu stíhání se uplácející vyhne tak, že o trestné činnosti upláceného informuje dobrovolně a bez odkladu policii nebo státního zástupce, přičemž se zaváže k tomu, že o skutku bude pravdivě vypovídat i před soudem. Pokud své závazky splní, rozhodne státní zástupce o tom, že uplácející nebude trestně stíhán.

Reklama

Související články

Korupce se stává součástí životního stylu

Úplatek bych nikdy nedal, tvrdí 39 procent oslovených občanů. Ti ostatní si tím ale už tak jisti nejsou. Vyplývá to ze studie Úplatek jako životní styl, podle...

Výběr článků

Načítám