Hlavní obsah

Zeman bude hájit kandidáty do Ústavního soudu v Senátu

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman přijde osobně ve čtvrtek 25. dubna hájit do Senátu čtveřici kandidátů na posty ústavních soudců, které navrhl. Novinky o tom v úterý informoval šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Senátoři sociální demokracie, která horní komoru ovládá, s kandidáty hovořili v právě úterý večer na svém zasedání.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman oznámil jména kandidátů na nové ústavní soudce koncem března.

Článek

Senátoři ČSSD si na své úterní jednání pozvali čtveřici kandidátů, které Zeman navrhl. Jde o Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Tyto osobnosti zvolil Zeman podle svých slov na základě jejich odborné zkušenosti.

„Hovořili jsme s kandidáty, byli shledáni jako velmi sympatičtí, nezazněly žádné připomínky,“ řekl Vícha v úterý Novinkám. Novými ústavními soudci se podle něj bude horní komora zabývat na svém zasedání ve čtvrtek 25. dubna.

O kandidátech na posty ústavních soudců hovořil Vícha se Zemanem v úterý odpoledne při setkání na Hradě. Vícha už po tomto jednání prohlásil, že mezi senátory své strany, která má v horní komoře většinu, zatím nezaznamenal žádné výhrady k adeptům, se kterými prezident přišel.

„Předmětem jednání byl zájem pana prezidenta o to, jak vidíme ústavní soudce. Informoval jsem, že jsem zatím nezaznamenal žádné výhrady od našich senátorů,“ prohlásil Vícha. Pro Zemana je to dobrá zpráva, zvyšuje to šanci, že kandidáti na ústavní soudce budou senátory posvěceni.

Reklama

Výběr článků

Načítám