Hlavní obsah

Zabijákem úhořů jsou české vodní elektrárny

Právo, Patrik Biskup

Pro většinu úhořů, kteří v dospělosti táhnou z českých řek do moře kvůli rozmnožování, je to cesta smrti. Ukázaly to první výsledky výjimečného experimentu, který v loňském roce zahájili vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Úhoř při migraci urazí za den až dvacet kilometrů

Článek

Ti došli k alarmujícímu zjištění – u osmdesáti procent úhořů končí jejich přirozená pouť za reprodukcí mezi lopatkami turbín vodních elektráren. Úhoř je přitom na červeném seznamu kriticky ohrožených živočichů planety.

Propluje každá pátá ryba

Odborníci monitorují desítky těchto hadovitých ryb pomocí speciálních vysílaček, které jim zašili do břicha. „Z dvanácti sledovaných jedinců, kteří na podzim zahájili migrační pouť, se skrz říční síť dostali jen dva. U zbytku jsme ztratili signál, což s velikou pravděpodobností znamená, že je semlela turbína některé z hydroelektráren. Na jakém přesně místě se to stalo, budeme ještě dohledávat,“ řekl Právu Jiří Musil, který tento projekt ministerstva zemědělství vede.

Potvrzují se tak modelové výpočty, podle kterých se podaří proplavat elektrárnami jen každé páté rybě.

Přitom podle nařízení Evropské komise by měla být migrační úspěšnost úhořů alespoň 40 procent tak, aby do budoucna nedošlo k vyhynutí jejich populace. Hlavním úkolem badatelů je proto především co nejpřesněji zmapovat časový průběh úhoří migrace. „To je důležité především proto, abychom ji v budoucnu byli schopni předpovídat a domluvit například odstávky turbín na elektrárnách,“ prohlásil Musil.

Upozornil na to, že počty úhořů neustále klesají. „Momentálně je jejich stav na jednom procentu ve srovnání s populací v osmdesátých a devadesátých letech,“ varoval Musil.

Vysílačky v břiše

Vědci očipovali velké úhoře, u kterých je předpoklad, že brzy zahájí migraci. Většinu jich odlovili na horních tocích řek v povodí Labe a Odry. „Deset centimetrů dlouhou vysílačku zapouzdřenou ve speciálním obalu jim do dutiny břišní umísťuje veterinární lékař,“ uvedl dále Musil s tím, že z těla vyčnívá jen drátek jako anténa.

V dolních profilech řek na hranicích s Německem a Polskem jsou nainstalované monitorovací stanice, které pohyb ryby s vysílačkou zaznamenají. Úhoř při migraci urazí za den až dvacet kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám