Hlavní obsah

Vědecká rada ÚSTR se zcela rozpadla, první náměstek dostal výpověď

Aktualizováno

Z vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odešlo na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana všech 15 členů. Mezi posledními rezignoval na své členství v radě historik Igor Lukeš. Výpověď dostal dosavadní první náměstek Eduard Stehlík. Podle něj čeká vyhazov i další členy z vedení ÚSTR.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ředitelka Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánová.

Článek

Podle informací České televize se v pondělí odpoledne rada fakticky rozpadla, neboť rezignovali i zbývající členové.

Stehlík odešel z ústavu mimo jiné proto, že nesouhlasí se zvažovaným odvoláním ředitelky Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové.

"Odchod pana Stehlíka mě hodně mrzí," sdělila nová šéfka ústavu Pavla Foglová prostřednictvím svého mluvčího. "Je to respektovaná osobnost a počítala jsem s ním. Jenomže nechtěl zůstat ani ve funkci náměstka, ani nechtěl přijmout jiné adekvátní – ředitelské – místo," uvedla.

"K odborným bodům mé koncepce sice neměl zásadní námitky, ale nesouhlasí třeba s tím, že by měla být odvolána ředitelka Archivu bezpečnostních složek, přestože si váží odborných kvalit paní Ptáčníkové, která by měla nastoupit na její místo," dodala.

Sám Stehlík potvrdil v České televizi, že mu Foglová nabídla, aby ve své funkci pokračoval. Nebyla však s to vyhovět jeho podmínce, aby se neuchylovala k nevratným personálním krokům, proto byl podle svých slov následně odvolán.

Podle Stehlíka jeho odvoláním a odvoláním Kukánové nekončí personální změny ve vedení ústavu. V textu dopisu o odvolání, jejž obdržel, se prý omylem vyskytlo oslovení "ředitel kanceláře", z čehož usuzuje, že má být odvolán také ředitel kanceláře ÚSTR Pavel Žáček.

Ve vědecké radě skončil historik Lukeš

Historik Igor Lukeš zdůvodnil svůj odchod v dopise. "Daniel Herman je čestný člověk, který vykonal pro ÚSTR v krátké době veliký kus práce. Je škoda, že ho teď - místo poděkování, které by si zasloužil - vyhnali pomocí lži a v důsledku konspirace," uvedl profesor Bostonské univerzity Lukeš.

Dodal, že Hermanovi kritici překazili slibně se rozvíjející projekt. Je mu líto, že se Hermana podařilo vystrnadit pomocí takových pseudoargumentů, jako že v ústavu "nejsou splňovány základní standardy vědecké práce". Podotkl, že pod Hermanovým vedením ústav vydal důležité monografie a jeho úspěchy v internacionalizaci ústavu z ÚSTR udělaly v očích zahraničních odborníků respektovanou instituci.

Vědecká rada je odborný poradní orgán pro badatelskou činnost ÚSTR. Členy na návrh ředitele ÚSTR schvaluje hlavní rada instituce. Členové vědecké rady se například vyjadřují k výroční zprávě a ročním plánům badatelské a ediční činnosti. Funkce člena vědecké rady je na rozdíl od člena hlavní rady neplacená.

Reklama

Výběr článků

Načítám