Hlavní obsah

Z Česka se stává skládka. Lidé vyhazují odpad u cest, obce líčí fotopasti

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Česka se stává jedna velká černá skládka. Lidé vyhazují tisíce tun odpadu volně do krajiny, aby nemuseli platit za častější vyvážení kontejnerů, nebo jezdit do sběrných dvorů. Vyklopí bezostyšně marast do zapadlých koutů za městem, či rovnou do příkopů podél cest. Obce si s tím nevědí rady. Některé z nich proto začaly líčit fotopasti.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Stránky ZmapujTo.cz, propojené s ekologickým portálem Enviweb.cz, po republice nyní registrují už 940 černých skládek. Jejich počet stále roste. Lidé je sem nahlašují přes chytré mobilní telefony, včetně fotografií a přesné polohy.

Jen za poslední čtyři měsíce zde přibylo na 300 nově oznámených černých skládek. Zhruba 120 odhalených nelegálních skládek se podle ZmapujTo.cz podařilo uklidit.

Další tisíce odpadem zamořených míst, hlavně podél cest a polí, ale pozornosti uniká a bezohlední lidé bez obav vyhazují pytle i z jedoucích aut.

Do projektu mapujícího černé skládky se aktivně zapojuje stále více žáků základních a středních škol. Pachatele se ale podaří dopadnout málokdy. Vyfotografovat člověka, který vysypává z auta hromady odpadků, k čemuž ZmapujTo.cz vyzývá, je totiž spíše věcí náhody.

Oko číhá u hřbitova, ale co jinde?

Přibývá proto obcí, které líčí takzvané fotopasti. Jsou to fotoaparáty reagující díky fotobuňce na pohyb. Jsou schované v korunách stromů a maskované třeba jako ptačí budka. Do zorného úhlu fotopasti přijede auto, zařízení ho vyfotí a snímky odešle na služební mobil či e-mail obce, popřípadě městské policie.

„Fotopast nás stojí kolem pěti tisíc korun. Objednali jsme hned tři. Mají přijít každým dnem. Dvě z nich budou k dispozici přímo městské policii. Nasadíme je v ulici Do Svépravic a u hřbitova,“ řekla Právu starostka Horních Počernic Hana Moravcová.

Horní Počernice se nepotýkají s žádnou velkou černou skládkou, ale v katastru obce jsou místa, kde lidé občas, tu a tam, vyvrhnou své odpady z aut. Právě to je typické pro celou republiku.

Stromy zdobí vlající plasty

V nedaleké lokalitě Čertousy, coby kamenem dohodil od již brzy monitorovaného hornopočernického hřbitova, se tak u silnice ve směru na obec Zeleneč vrší zbytky pneumatik, roztrhané pytle s PET lahvemi, plechovkami, či sklem.

A to hned za humny nově postavených rodinných domů. Těch pár stromů, co ještě v okolí roste, tak ještě dříve než květy ozdobily plastové fólie třepetající se ve větru.

Podobné je to i v příkopech podél cest u sousedních Radonic ve směru na Vinoř, či kolem Satalic. Sotva se jednou za čas uklidí, neuplyne ani čtrnáct dní a zase k nebi ční ledničky a pneumatiky.

Postiženy nejsou jen okrajové části měst a obcí. Stačí jet do pražského centra přes Černý Most po cyklostezce; v místě, které není vidět ze silnice, je obzvlášť pestrá hromada z PET lahví, roztrhaných pytlů s hnijícími zbytky, plechovek a skla. To vše jen pár metrů od monumentálního poutače na nově rozšířené nákupní centrum.

I milenci v autě u lesa mají právo na ochranu soukromí
Fotopasti nelze jen tak někde schovat a čekat na úlovek. Tím by byla porušena ochrana osobních údajů.
„Fotopasti jsou ve stejném zákonném režimu jako kamerový systém se záznamem. Musí tam být viditelně umístěno sdělení, že oblast je monitorována,“ potvrdila Právu mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.
Když fotopast omylem zachytí v odlehlém koutě obce či v lese například milence v autě, či člověka vykonávajícího u remízku potřebu, a provozovatel fotopasti to pak zveřejní, či někomu v hospodě ukazuje, porušuje tím zákon o ochraně osobních údajů.

Fotopasti nasadila také radnice v Karviné. Umístila je nejen v odlehlých částech města, ale i u kontejnerů na sídlištích. Jen loni město odvezlo z černých skládek 85 tun odpadu. Stálo to 200 tisíc korun.

Na alarmující situaci s hromadami odpadků si místní stěžují i v Olomouci a dalších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám