Hlavní obsah

Děti na lůžku bez nemocničních poplatků, slibují politici před volbami

Právo, Naďa Adamičková

Pokud by byly parlamentní volby každý rok, a nikoli jen jednou za čtyři roky, nejspíš by na tom voliči vydělali. Právě blížící se termín voleb bičuje partaje k předhánění se v nápadech, kterými chtějí nabídnout vlídnou tvář.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Příkladem budiž novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by mohla od začátku příštího roku zrušit tzv. regulační poplatek za pobyt v nemocnici dětem do 18 let. Pro mnohé rodiče nezletilých dětí určitě dobrá zpráva, neboť při dlouhodobé hospitalizaci musí platit i desetitisíce ročně. I když ulehčení rodinám přichází pozdě.

Přitom před rokem koalice zařídila zvýšení poplatku ze 60 na sto korun, na což chudší lidé doplatili, neboť hospitalizace v nemocnicích se zregulovat příliš nedá.

V pátek návrh na zrušení poplatku poslala do Sněmovny skupina poslanců soc. dem. A stejnou změnu chystá ministerstvo zdravotnictví, jehož šéf Leoš Heger (TOP 09) předpokládá, že by jeho návrh mohl dorazit v květnu na vládu a poté do Sněmovny.

Návrh ČSSD neprojde

Kvůli rivalitě opozice a koalice je téměř jisté, že navzdory souhlasu většiny poslanců se zrušením poplatků za děti návrh soc. dem. padne pod stůl a vládní poslanci si počkají na Hegrovu novelu. Nijak se tím ani netají. Při politických dostizích není důležité, co návrh obsahuje, ale kdo s ním přichází.

Politika je jedna velká soutěž, ve které jde o to, kdo přijde první s nějakým návrhem, aby ty kladné body získal sám pro sebe.
Dagmar Navrátilová (LIDEM)

„Vyřešíme si to sami,“ řekl na dotaz Práva místopředseda sněmovního zdravotního výboru Jiří Skalický (TOP 09). Dodal, že koalice před více než rokem prosadila zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun, a proto je nyní na ní, aby přišla s vlastní změnou.

„Jestliže se došlo k tomu, že to není úplně optimální záležitost, tak bychom si to měli vyřešit,“ uvedl Skalický.

Koalice trvá na svém

Také místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová tvrdí, že její strana zrušení poplatků pro děti podpoří. Ale jen na základě vládního návrhu. „Nápad ministra zdravotnictví považuji za velmi rozumný,“ řekla Právu.

Že jde o závod, nepopírá. „Politika je jedna velká soutěž, ve které jde o to, kdo přijde první s nějakým návrhem, aby ty kladné body získal sám pro sebe,“ sdělila Navrátilová.

Pouze podle šéfa zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS) jde v případě rušení poplatku za čirý předvolební populismus. „Jsou to populistické výstřely ze tmy, je strašně laciné říct, že zrušíme poplatky, protože je před volbami,“ řekl Právu. Připouští, že systém zdravotnických poplatků není dokonalý, ale podle něj je třeba nejdřív udělat jejich analýzu a teprve poté rozhodnout o řešení.

„Od soc. dem. mě to nijak nepřekvapuje, přichází s tím opakovaně, ale od ministra bych rád slyšel, jak si celou problematiku poplatků představuje. A to se do této doby nestalo,“ popíchl Hegra Šťastný. Jak bude hlasovat klub ODS, nechtěl předjímat, stejně jako šéf klubu Marek Benda.

Jsou to populistické výstřely ze tmy, je strašně laciné říct, že zrušíme poplatky, protože je před volbami.
Boris Šťastný (ODS)<br/>

„Samozřejmě že nějaká soutěž tady je, ale není přece možné nechat platit za děti, které leží třeba půl roku v nemocnici,“ řekl Právu jeden z předkladatelů soc. dem. návrhu, Jaroslav Krákora.

Sám jako lékař zná desítky případů, kdy si rodiče takto hospitalizovaných dětí museli půjčovat a dostali se do vážných finančních problémů. „Je to pro mnohé likvidační, třeba když jejich děti leží v nemocnici po úrazech nebo kvůli těžkým metabolickým vadám.

Za rok 36 500 Kč

Podle Krákory by zrušení poplatků za děti nemělo znamenat ani výrazný problém pro nemocnice. Jako příklad uvedl pražský Motol, kde dle slov jeho ředitele poplatky za děti znamenají 10,5 miliónu korun ročně při šestimiliardovém obratu.

Ani pro menší nemocnice by to nemělo znamenat větší problém, protože jejich oddělení jsou menší, a tudíž poměr zůstává obdobný.

Krákora připomněl, že poplatky za pobyt v nemocnici nejsou zahrnuty do tzv. ročního ochranného limitu, který v případě dětí do 18 let činí 2500 korun. Za měsíc lůžkové péče tak rodiče zaplatí až 3100 Kč, za jeden rok 36 500 Kč. Osvobozeni jsou od nich pouze novorozenci.

Návrh na zrušení těchto poplatků přitom už podala koncem roku 2011 skupina soc. dem. poslanců k Ústavnímu soudu, avšak ten dosud nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám