Hlavní obsah

Nejvyšší představitel pravoslavné církve v ČR odstoupil, údajně kvůli milenkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší zástupce pravoslavné církve, metropolita Kryštof, v pátek rezignoval. Podle tiskového tajemníka olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Romana Jurigy chce takto pomoci zachovat jednotu církve. Arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska Kryštof čelil v těchto dnech tvrzením, že porušil mnišský slib, podezření ale odmítal.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nejvyšší zástupce pravoslavné církve, metropolita Kryštof

Článek

"Metropolita Kryštof dnes rezignoval, bylo to z jeho rozhodnutí. Rezignoval zejména z důvodu zachování jednoty církve, která se začala kvůli těmto věcem štěpit a dělit," oznámil Juriga. Metropolita Kryštof s novináři nechtěl mluvit.

Řízením pravoslavné církve byl dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon. "Metropolita si všiml, že jsou zde určitá napětí, některá se zbytečně dramatizovala, a on uznal za vhodné sjednat mír tím, že odstoupí," komentoval v pátek situaci dočasný metropolitní správce.

S milenkami měl mít několik dětí

Podotkl, že metropolita poslední dobou velice pracoval, a bude se tak nyní moci věnovat vědecké práci a modlitbám. "Musím nyní převzít jeho agendu a postarat se o blížící se oslavy příchodu svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje, chystáme to na konec května, kdy přijedou patriarchové z celého pravoslavného světa," uvedl sedmaosmdesátiletý arcibiskup. V zastupujícím úřadu do volby nového metropolity by měl být 40 dní, podle něj je však možné, že se tato doba o něco protáhne.

O tom, že metropolita Kryštof má údajně několik milenek a s nimi děti, informovala televize Nova. V obžalobě se podle ní píše, že vedl milenecký vztah s ženou jednoho z farářů sedm let. A není to prý jediná žena, se kterou měl vztah. S dalšími ženami může mít prý celkem až deset dětí.

Kryštof uvedl, že má jen dvě dcery, Kateřinu a Zuzanu, které však počal ještě před tím, než složil slib mnišství. Sám spojuje obvinění se skutečností, že má pravoslavná církev v rámci církevních restitucí dostat miliardu korun.

Není jasné, zda tvrzení vyvrátil

Zda metropolita na pátečním zasedání posvátného synodu tvrzení vyvrátil, není zatím jasné. "Na zasedání posvátného synodu sedí jen biskupové. V tomto směru se ale diskuse neodvíjela. Objevovaly se velmi silné hlasy pro a proti a situace si vyžádala jeho rezignaci," doplnil Juriga s tím, že během dne by snad zástupci posvátného synodu měli sdělit, k čemu na zasedání došli.

Otázkou kolem nařčení o porušení mnišského slibu se posvátný synod zabýval již na začátku dubna. Podle tehdejšího prohlášení církve synod po prozkoumání a ověření údajů prokázal, že se stížnost od jedné z žen ohledně sexuálního poměru s metropolitou "absolutně nezakládá na pravdivých faktech" a nebyly předloženy žádné průkazné důkazy.

Neobstála prý ani druhá žaloba představitelů a zástupců náboženské církevní obce v Teplicích a Bílině. Úřad metropolitní rady Pravoslavné církve navíc tehdy uvedl, že kauza údajného porušení mnišského slibu nejvyššího zástupce Pravoslavné církve metropolity Kryštofa je účelově vyvolaná s cílem poškodit tuto církev v souvislosti s majetkovým narovnáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám