Hlavní obsah

Vědeckou radu ÚSTR opustili na protest další dva lidé

– Praha • Aktualizováno

Z vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), která se věnuje badatelské a ediční činnosti, odešla na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana už více než polovina členů. Na členství v radě rezignovali v pátek další dva lidé, celkově tedy už osm z patnácti členů. Informoval o tom dosavadní předseda této rady Michael Kraus, který sám rezignoval ve čtvrtek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Michael Kraus

Článek

V souvislosti s nástupem Foglové, která má vést ústav do té doby, než z výběrového řízení vzejde nový ředitel, se začalo hovořit o personálních změnách ve vedení ústavu. Novinkou je opětovné zavedení pozice tiskového mluvčího, stal se jím Pavel Ryjáček, dosud moderátor Českého rozhlasu.

Foglová ve čtvrtek uvedla, že by mohla nahradit dva až tři lidi z nejvyššího managementu ÚSTR. Podle lidí, kteří kritizují hlavní radu a podporují Hermana, by se do ÚSTR mohl vrátit například bývalý přechodný ředitel Zdeněk Hazdra. Ten v roce 2010 po nástupu Hermana odešel z instituce kvůli tomu, že se s novým šéfem neztotožnil, odmítl i nabídku další práce v ÚSTR. Nyní by údajně Hazdra mohl být prvním náměstkem, jímž je teď Eduard Stehlík.

Foglová by prý mohla prosazovat také Světlanu Ptáčníkovou, která už byla zaměstnána v Archivu bezpečnostních složek. Hovoří se i o návratu historika Tomáše Bursíka, který podle médií patřil k nejbližším spolupracovníkům vůbec prvního ředitele Pavla Žáčka.

Herman převzal výpověď

Odvolaný ředitel ÚSTR Herman předal Foglové v pátek dopoledne svou kancelář a agendu. Zároveň převzal výpověď z pracovního poměru, samotné odvolání z postu ředitele, k němuž došlo ve středu, totiž neznamená automaticky ukončení pracovního poměru. „ÚSTR ale nedisponuje pracovním místem, které by odpovídalo zdravotnímu stavu a kvalifikaci odvolaného ředitele, které by mu mohl nabídnout,“ upřesnil ústav.

Podle informací ÚSTR proběhlo páteční jednání „korektně“. „Daniel Herman i Pavla Foglová situaci ve vzájemné shodě zhodnotili slovy ‘je to realita’. Navzájem se ujistili, že nevylučují do budoucna spolupráci. Daniel Herman pak s úsměvem předal Pavle Foglové svoji vizitku ředitele ÚSTR s vlastnoručním podpisem,“ stojí na webu ústavu.

Hermana odvolala Rada ÚSTR ve středu. Důvodem měla být chaotičnost a nekoncepčnost ve způsobu jeho vedení. Herman ale s tímto odůvodněním nesouhlasí. Tvrdí, že jde o politickou objednávku levicových stran, které usilují o paralyzování či úplný zánik tohoto ústavu, jenž zkoumá totalitní režimy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám