Hlavní obsah

Z Prahy zmizí čtvrtina košů, šetřit se bude i na úklidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z pražských ulic by měla zmizet více než čtvrtina odpadkových košů. Ty, které zůstanou, se budou vyvážet méně často než dosud. Technická správa komunikací (TSK) musí šetřit, od magistrátu dostala na letošní rok méně peněz. Dalších úspor chce firma docílit také tím, že bude méně často čistit ulice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rozpočet TSK se letos snížil o téměř 100 miliónů korun na 390,3 miliónu. Snížení dotace znamená, že zaměstnanci TSK odstraní 1760 odpadkových košů z celkového počtu 6494. Koše ubudou všude kromě Prahy 1, kde ale polovinu z tisícovky košů bude TSK vyvážet dvakrát denně, druhou polovinu jako dosud čtyřikrát denně. Například na frekventovaném Václavském náměstí, které je také na území Prahy 1, budou koše vyváženy jen dvakrát denně.

Je to katastrofické a strašné. Koše v péči hlavního města budou přetékat ještě více
starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09)

Ze zhruba 3720 košů, které po redukci zůstanou v dalších městských částech s výjimkou Prahy 1, bude TSK 917 z nich vyvážet dál sedmkrát týdně, zbylé pak maximálně třikrát nebo pětkrát týdně.

Praha 1 se bouří

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký označil tento vývoj za "katastrofický". "Je to katastrofické a strašné. Koše v péči hlavního města budou přetékat ještě více. Snížení úklidu v centru Prahy je krátkozraké," uvedl.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Úklid v praxi

Magistrát jeho obavy ze zvýšení nepořádku v ulicích nemá. "TSK skutečně počítá s některými úpravami harmonogramu i rozsahu úklidu, ale je připraveno podle situace řešit operativně případné problémy. Čistota města zůstává jednou z priorit Prahy, i při úsporném rozpočtu bude zajištěna v odpovídající kvalitě," uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Méně blokových čištění ulic

TSK po magistrátu chtěla, aby nechal finanční podporu na loňské úrovni, což však vedení města odmítlo. Vedle zrušení části košů nebude probíhat ani kropení ulic a sníží se rovněž intenzita blokového čištění.

"Blokové čištění bude realizováno v prvním kole pouze na 70 procent rozsahu roku 2012. Druhé kolo bude prováděno pouze na 50 procent rozsahu roku 2012, na území MČ Prahy 1 a 2 bude druhé kolo zrušeno úplně," uvádí TSK v dokumentu, v němž mimo jiné stojí, že v centru tak přibude více viditelného znečištění v podobě odpadků i neviditelného, kterým je prach.

"Praha 1 nesníží úklid ani o korunu, ročně na něj dáme 20 až 25 miliónů korun, víc ale jednoduše nemáme," řekl starosta. Dodal, že radnice nemůže nahrazovat úklid míst, která uklízí magistrát prostřednictvím TSK.

Reklama

Výběr článků

Načítám