Hlavní obsah

Vysoká škola Karla Engliše v Ostravě vybrala školné, ale nemá učitele

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Katastrofa a fiasko. Tak označují studenti i pedagogové situaci v ostravské pobočce soukromé Vysoké školy Karla Engliše (VŠKE), která se zde otevřela loni v září. Podle informací Práva škola, jejíž pobočky kromě Ostravy fungují ještě v Brně a Liberci, od září již svá vrata vysokoškolákům v moravskoslezské metropoli neotevře.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Osud VŠKE je nejistý.

Článek

Přitom téměř stovka studentů si zaplatila školné ve výši 40 tisíc korun na celý studijní rok. Výuka však bez problémů probíhala jen v zimním semestru. V únoru studenti dostali od vedení školy dopis, že se výuka v centru Ostravy v letním semestru ruší. Pedagogové zase dostali výpovědi. Přitom budovu má škola od Moravskoslezského kraje pronajatou od loňska až do roku 2027.

„Škola vůbec nedodržuje smluvní podmínky a k nám jako k zákazníkům se chová příšerně. Na začátku letního semestru přišlo nově vyměněné vedení školy s tím, že zde výuka nebude, ať prvňáci přestoupí na jinou zdejší soukromou školu, Vysokou školu podnikání. A třeťáci, že budou jezdit do Frýdku-Místku na VOŠ Goodwill. Jenže ve Frýdku se studuje cestovní ruch a ne ekonomika a management či stavební inženýrství. Nesouhlasili jsme s žádným z těchto návrhů a vzbouřili jsme se. Tak nás v ostravské budově nechali, ale výuka je katastrofální, nebo líp řečeno, téměř žádná,“ svěřili se Právu nešťastní studenti, kteří si připadají okradení a podvedení.

Studenti nechtějí zveřejnit svá jména, jelikož mají před státnicemi a zkouškami a bojí se, že by se jim škola mohla mstít. Redakce však jejich jména zná.

Škola přijímá studenty, přestože zde výuka končí

S výukou v zimním semestru byli studenti spokojeni, měli své profesory, vše fungovalo, jak mělo. Ale nyní jsou ve škole jen dva pedagogové, ostatní předměty se vyučují přes videokonference vedené z brněnské pobočky VŠKE.

„A ty někdy nejdou spojit, jindy se prostě bez důvodu zruší. My přijedeme a výuka neprobíhá. Když napíšeme mail brněnským profesorům, které máme nyní na většinu předmětů, tak se třeba měsíc neozvou. Už nevíme, jak situaci řešit. Nikdo neví, co bude. Akreditace jsou vydané na určité profesory, kteří ale dostali výpovědi,“ tvrdí studenti.

Přestože již škola podle studentů a pedagogů od září s výukou v Ostravě nepočítá, stále jsou na webu školy informace o přijímacím řízení. Jsou tam i přihlášky do všech tří ostravských oborů, i termíny přijímacích zkoušek a dnů otevřených dveří.

Předsedkyní představenstva a zároveň rektorkou ostravské pobočky VŠKE byla před nedávnem ještě Renáta Hótová. V únoru však z funkce rektorky odstoupila, dva měsíce předtím odstoupila i z představenstva akciové společnosti. „Vzdala jsem se funkcí, byla to katastrofa. Studentů je mi líto, ráda bych věc zachránila. Mám nějaké plány. Uvidíme,“ sdělila bývalá rektorka.

Majitel VŠKE Jaromír Trunda se k věci Právu odmítl vyjádřit. Odkázal na kvestorku Jarmilu Vašulkovou. Ta slíbila dotazy zodpovědět přes mail. Odpovědi ale do uzávěrky nedorazily a na další maily a telefonáty již kvestorka nereagovala.

Situace na VŠKE v Ostravě trápí i kraj a radnici v Moravské Ostravě. Budova totiž byla dva roky opuštěná. Kraj ji tehdy chtěl prodat v dražbě, aby se z ní stala ubytovna pro sociálně slabé. Obvod nesouhlasil. Nechtěl v problémové lokalitě Přívozu vznik dalšího ghetta. Na stejné ulici totiž leží již téměř vystěhované ghetto Přednádraží. „Máme informace, že se hádají akcionáři a bohužel na to doplácí studenti. Brnu se nelíbí, že se to v Ostravě tak dobře rozjelo. Žárlí. Ještě bych školu nepohřbíval, věříme, že se situace vyřeší,“ řekl Právu radní centrálního obvodu Lukáš Semerák (Ostravak).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám