Hlavní obsah

Stovky obcí se bouří proti rozdělování dotací, chtějí více peněz

Téměř šest stovek starostů se ve středu připojilo k protestu proti způsobu rozdělování evropských dotací. Zaangažovaní starostové tvrdí, že většina peněz směřuje na často nesmyslné megalomanské projekty, na ministerstva či do velkých měst. Stovky obcí proto doplnily značky označující začátek a konec obce doprovodnými cedulemi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Starosta obce Zlatníky-Hodkovice Jiří Rezek s plakátkem se zapojil do protestu.

Článek

"Zatím jsou obce v příjmech z evropských dotací velkým outsiderem. Podle našich analýz například obce do 5000 obyvatel čerpaly dle příjmu na jednoho občana doposud jen zhruba polovinu toho, co největší města," tvrdí k protestu Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv ČR.

Malým obcím nenahrává ani stále složitější proces, který vede k získání dotací. "Neustále se vše zesložiťuje a i my, malá obec, jsme tlačeni do hrazení prostředků za poradenské firmy. Jinak nejsme schopni žádost zpracovat," uvedl starosta Křižánek Jan Sedláček, podle něhož by se měl v rámci projektů více reflektovat cíl, jehož chce obec dosáhnout. "K tomu přece musí stačit jednostránkový záměr a ne fascikly formulářů a potvrzení," míní starosta Sedláček.

Foto: Druhá zlínská výzva

Cedule, jimiž starostové doplnili vjezdy do obcí

"Všude slyšíme, že naše republika špatně čerpá evropské prostředky, přitom obce a města bojují s více než desetinásobným převisem žádostí. Někde se stala chyba," dodala k akci její organizátorka a bývalá senátorka Jana Juřenčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám