Hlavní obsah

Kouření škodí ve všech podobách, Šťastný chce omezení elektronických cigaret

Elektronické cigarety, jejichž používání není dosud jasně vymezeno, představují vážné riziko otravy. Myslí si to šéf sněmovního zdravotního výboru a letitý bojovník proti kouření Boris Šťastný (ODS). Elektronickým cigaretám není nakloněno ani ministerstvo zdravotnictví, které chce kuřáky od příštího roku vyhnat z restaurací. Stejná pravidla by se měla uplatňovat i na elektronické cigarety, jejichž výrobci považují ověřené výrobky za bezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šťastný v úterý na zasedání výboru upozornil, že na trhu je množství elektronických cigaret, o jejichž kvalitách neexistuje jakýkoliv atest. Kuřáci u nich nemají žádnou jistotu, jaké látky vlastně vdechují.

Heger tvrdí, že připravovaný zákon zachází s elektronickými cigaretami jako s rizikovou záležitostí. "Elektronické cigarety se nebudou smět kouřit všude tam, kde bude kouření zakázáno," uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Dosavadní zákaz kouření chce Heger od roku 2014 rozšířit na restaurace. Chce také zvýšit pokuty prodejcům, pokud cigarety, včetně elektronických, prodají dětem a mladistvým.

Elektronické cigarety čeká regulace

Za obsah náplní elektronických cigaret mají podle ministra ručit výrobci a prodejci. Připravovaný zákon počítá s tím, že složení bude na výrobku uvedeno a limity budou přesně určené.

Podle výrobců, kteří na semináři ve Sněmovně oslovili zákonodárce, je riziko elektronického inhalátoru srovnatelné s používáním žvýkaček, které obsahují stejné nebo podobné složky.

"Při porovnání chemického složení par při inhalaci se škodlivostí látek vznikajících při kouření klasické cigarety je riziko inhalování téměř nulové," uvedli s doporučením, aby lidé kupovat tyto cigarety jen od výrobců s ověřenou kvalitou výrobku.

Smůlu budou mít všichni kuřáci

Šťastný, který dlouhodobě bojuje proti kouření, ale slova o bezpečnosti elektronické cigarety odmítl. "Již 50 až 60 miligramů nikotinu je smrtící dávka jedu. Dnes koupíte mnohonásobně víc této látky kdekoli na ulici nebo přes internet, a to bez omezení a povinnosti takové výrobky kontrolovat a značit," řekl.

Ministerstvo by podle Šťastného mělo vydat vyhlášku a určit kontrolní orgány a postupy, aby ochránilo zdraví občanů. Elektronické cigarety odmítá poslanec brát jako prostředek k odvykání kouření, je to podle něj jen jiná aplikační forma nikotinu. Heger naproti tomu soudí, že elektronické cigarety jsou přínosem při odnaučování kouření. Vidí ale i jejich problémy, co se týče obsahu nikotinu v náplních. EU k tomu připravuje regulaci.

"I proto chystaný zákon zachází s elektronickými cigaretami jako s rizikovou záležitostí, zejména z pohledu ochrany mladých lidí. Takže my se jim budeme bránit podobně jako cigaretám normálním," shrnul ministr.

Anketa

Omezili byste kouření elektronických cigaret?
Ano
46,9 %
Ne
53,1 %
Celkem hlasovalo 17787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám