Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví Heger vyzkoušel, jak se žije s parkinsonem

– Praha

Lidí s Parkinsonovou nemocí v Česku přibývá. Pacienti tvrdí, že jim stát příliš nepomáhá. Rozhodli se proto jednat s politiky. V úterý navštívili ministerstvo zdravotnictví, aby si ministr Leoš Heger (TOP 09) vyzkoušel, jak se s touto chorobou žije. Akce se konala při příležitosti Světového dne Parkinsonovy nemoci, který připadá na 11. dubna.

Pacienti s Parkinsonovou nemocí předvedli ministru zdravotnictví Hegerovi, jak se s nemocí žijeVideo: Novinky

 
Článek

Zástupci společnosti Parkinson se setkávají s jednotlivými politiky, aby upozornili na to, že stát pacientům s Parkinsonovou nemocí nepomáhá tak, jak by měl. Volí k tomu názornou ukázku – přinesou simulátor v podobě tuhé rukavice, který snižuje hybnost ruky. Politik si tak na chvíli vyzkouší, jak je život s touto chorobou obtížný.

„V Česku chybí léčebná rehabilitace pro pacienty s Parkinsonovou nemocí, neexistuje síť center se zdravotníky vyškolenými pro péči o lidi s tímto nervovým onemocněním. Pacienti dostanou léky, ale nefarmakologická léčba na ně nenavazuje. Lázeňskou léčbu dostanou jen jednou za život,“ upozornila místopředsedkyně Společnosti Parkinson Jana Večlová, která trpí nemocí osm let.

Heger vypil sklenku s roztřesenou rukou

Heger si simulátor vyzkoušel na vlastní kůži. Jeho úkolem bylo vypít s navlečenou rukavicí plnou sklenici vody. Za pomoci roztřesené ruky po chvíli vypil skleničku se slovy, že si vážnost této nemoci dobře uvědomuje. Uvedl, že potřebnou rehabilitaci pro parkinsoniky podpoří. Za svoji snahu dostal tulipány, symbol Parkinsonovy nemoci.

„Rehabilitační péče pro tyto pacienty musí být řešena koncepčně, za účasti příslušných odborných společností a pacientských organizací. Jsem připraven takové jednání vyvolat,“ potvrdil Heger.

Rukavice hozená i dalším politikům

Pacienti s Parkinsonovou nemocí mají na programu další setkání. O tom, že nepotřebují léky, ale komplexní péči, se pokusí přesvědčit členy vlády a parlamentu. Rukavici by si měl vyzkoušet i premiér Petr Nečas (ODS).

V předchozích dnech si zkusili činnost s touto rukavicí šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Rehabilitační péče pro tyto pacienty musí být řešena koncepčně, za účasti příslušných odborných společností a pacientských organizací. Jsem připraven takové jednání vyvolat
ministr zdravotnictví Leoš Heger

Parkinsonovu nemoc, která je typická neovladatelným třesem a ztuhlostí, má 15 000 Češek a Čechů. Na celém světě jí trpí šest miliónů lidí. Jejich problémy připomene 11. dubna Světový den Parkinsonovy nemoci. Čeští pacienti dají najevo odhodlání bojovat s obtížemi nemoci tím, že v sobotu už pošesté vystoupí na horu Říp. Přihlášena je zhruba stovka lidí.

„Pacienti dostávají léky, chybí ale komplexní léčba, do které patří nefarmakologické postupy jako léčebná rehabilitace, logopedie nebo psycholog. Po této stránce se nedělá pro pacienty nic,“ podotkla Večlová.

Podle pacientů by v Česku mělo vzniknout v každém okrese jedno rehabilitační centrum pro parkinsoniky. Zatím se jim podařilo prosadit, že budou probíhat certifikované kurzy pro zdravotníky. Vzor vidí v centrech v Německu, kde jsou proškolení zdravotníci a také neurolog, fyzioterapeut a logoped.

Reklama

Výběr článků

Načítám