Hlavní obsah

Návrh krajů na obnovení dotací ROP Severozápad ministerstvo odmítlo

Aktualizováno

Karlovarský a Ústecký kraj chtějí, aby ministerstvo financí zaplatilo 2,5 miliardy za chyby v čerpání dotací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad. Na oplátku navrhují, aby si resort stáhl část peněz alokovaných na letošní rok (3,1 miliardy). Podmínkou je, aby byl program znovu spuštěn, uvedl v úterý náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD). Resort to odmítl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Úřad regionální rady v Ústí nad Labem

Článek

Podle Navrátila, který je i předsedou regionální rady ROP Severozápad, by si stát podle dohody krajů mohl vzít 3,1 miliardy korun, alokovaných v programu na rok 2013 a použít je jinde.

"Je to nabídka výhodná i pro ministerstvo financí. V případě, že nikdo korekci nezaplatí, operační program bude zrušen a ministerstva přijdou o 4,5 miliardy, které už předfinancovaly a nejsou certifikovány z Evropské komise. A hrozilo by také, že by přišly v rámci žalob s jednotlivými žadateli o další 4,5 miliardy," řekl Navrátil.

Ministerstvo financí trvá na tom, že pokutu asi 2,5 miliardy korun za chyby v programu mají zaplatit jen kraje. "Dnešní návrhy zástupců ROP pouze opakují požadavek, aby celou korekci uhradilo ministerstvo financí. Tato varianta pro ministerstvo financí není přijatelná," řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob po jednání, které vedl Navrátil s náměstkem ministra financí Janem Gregorem.

Bude-li projekt zastaven, tratit budou všichni

Dohoda vedení obou krajů by mohlo podle Navrátila jednání o korekcích posunout dál. Pokud se ROP Severozápad nepodaří znovu spustit v nejbližších měsících, bude zřejmě definitivně zastaven, protože už nebude možné splnit termíny realizací projektů. O stamilióny by tak přišla města, kraje i soukromí žadatelé, kteří s penězi z ROP počítali.

ROP Severozápad byl pozastaven v loňském roce po auditu, který zjistil v některých projektech závažné chyby. Evropská komise proto nařídila plošnou korekci přes 2,5 miliardy korun. Ministerstvo financí krajů nabídlo na zaplacení půjčku. Převzetí části odpovědnosti se ale brání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám