Hlavní obsah

Ostravská ODS chce Topolánkovi zrušit buňku, aby se ho zbavila

Právo, jov
Ostrava

Oblastní rada ODS v Ostravě v pondělí navrhla stranickým špičkám, aby zrušily místní sdružení, jehož členem je expremiér Mirek Topolánek. Ten v pondělí na dotaz Práva krok svých spolustraníků potvrdil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

„Ano, je tomu tak. Nejsou-li schopni někoho vyloučit, tak mu aspoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS,“ komentoval to Topolánek.

Oblastní rada navrhla zrušení buňky ODS Ostrava-centrum, kde je bývalý stranický šéf zapsán, k projednání výkonné radě. Ta je nejvyšším stranickým orgánem mezi kongresy. „Doufám, že výkonná rada k tomu bude přistupovat s rozmyslem,“ řekl Topolánek.

Ten loni na kongresu ODS ostře kritizoval, podobně i v březnovém rozhovoru pro Právo.

„Strana padá, má virtuálního premiéra“

„Strana je za bodem zvratu. Nikdo není schopen změřit rychlost pádu. Trendy ve společnosti jsou takové, že lidé, kteří vždy podporovali ODS, už nemají důvod ji volit,“ řekl tehdy.

Svého nástupce Petra Nečase označil za virtuálního premiéra: „Neslyšel jsem už řadu měsíců, že by ODS dělala politiku, že by se vymezovala, že by určovala směr, politický diskurz.“

Šéf Ostravské ODS: O Topolánka nejde

V úterý předseda ostravské oblastní rady občanských demokratů Martin Štěpánek odmítl, že by návrh na zrušení organizace byl veden snahou zbavit se Topolánka. „Oblastní rada jednala v pondělí více jak hodinu, jméno Topolánek nepadlo ani jednou,“ řekl Novinkám. Dodal, že s Topolánkem i osobně hovořil a ujistil ho, že nejde o jeho osobu.

Podle Štěpánka jde o vyřešení letitého problému, kdy v centru Ostravy na území jednoho městského obvodu působí dvě místní sdružení, mezi kterými vázne komunikace. Úvahy o zrušení organizace se objevily v souvislosti s komunálními volbami, které se konají příští rok.

Pokud totiž existují v jednom volebním obvodu dvě místní sdružení, musí se shodnout na složení kandidátky. A už v minulosti podle Štěpánka došlo k tomu, že organizace, kde působí Topolánek, sestavení kandidátky blokovala.

Jedna radnice, jedno sdružení

ODS nyní chce zabránit opakování takové situace. „Chceme, aby bylo respektováno pravidlo jedna radnice, jedno místní sdružení,“ vysvětlil Štěpánek. Návrh na zrušení místního sdružení podle něj navíc padl až v okamžiku, kdy zkrachovala snaha o dohodu.

Podle Štěpánka navíc zrušení místního sdružení neznamená, že Topolánek v ODS definitivně končí. Pokud bude chtít, může se podle stranických regulí do dvou měsíců zaregistrovat v rámci kterékoliv fungující organizace občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám