Hlavní obsah

Thatcherová byla železná jen v politice, řekl Klaus

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus vyjádřil lítost nad úmrtím někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. Uvedl, že železnou dámou, jak se jí přezdívalo, byla jen v politice, jinak se jednalo o milou a přátelskou osobu.

Foto: Judita Thomová-Mauerová, ČTK

Tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou v roce 1999

Článek

„Říkalo se jí ‘Železná dáma’, ale ona byla železná pouze v politice a ideologii. Jinak byla velmi milým, přátelským, pozorným a naslouchajícím člověkem,“ prohlásil Klaus.

Podle svých slov si byl již delší dobu vědom, že Thatcherové nezbývá mnoho let života. „Ale když jsem jí v říjnu loňského roku posílal blahopřání k jejím 87. narozeninám a přál jsem jí ‘happy birthday’, nepředpokládal jsem, že to bude z mé strany přání poslední,“ uvedl Klaus.

Dodal, že právě styl politiky, jaký prosazovala Thatcherová, dnes v Evropě nesmírně schází. „Současný evropský ekonomický a sociální systém, který se v posledních letech stává stále více a více ‘antithatcherovský’, je přesně tím, proti čemu ona, jako první žena v historii na postu britského premiéra, od konce 70. let bojovala,“ míní Klaus.

Thatcherová přispěla k pádu železné opony
Premiér Petr Nečas

Svou upřímnou soustrast vyjádřil také premiér Petr Nečas. „Baronka Thatcherová byla vynikající osobností nejen britského národa, ale svými pevnými a zásadovými postoji přispěla k pádu železné opony. Její myšlenky byly pro mnohé země inspirací při budování demokratické společnosti,“ nechal se slyšet.

Jedna z nejvýraznějších osobností poválečné Evropy

„Jasný politický a společenský odkaz Margaret Thatcherové spatřuji v tom, že v ekonomicky a politicky obtížných dobách je více než kdy jindy zapotřebí činit kroky z okamžitého hlediska málo populární, ale z hlediska dlouhodobé perspektivy naprosto nezbytné,“ dodal Nečas.

Thatcherová podle něj patřila k nejvýraznějším osobnostem Evropy po druhé světové válce. Jejím úmrtím ztrácí starý kontinent podle Nečase silný zdroj nesmírně pozitivní inspirace.

Také vicepremiérka Karolína Peake má za to, že Thatcherová přispěla k porážce komunismu ve východní Evropě. „V době hluboké krize a protestů ve Velké Británii uspěla s názorem, že každý je v první řadě odpovědný sám za sebe. To je dodnes u politika odvážný postoj, žádat odpovědnost, namísto nabízení bezpečné náruče státu za peníze daňových poplatníků,“ uvedla.

Návštěvy Thatcherové v ČR

Poprvé Thatcherová navštívila oficiálně Prahu v září 1990, stala se tak prvním britským ministerským předsedou, který do Československa od jeho vzniku zavítal.

Druhou návštěvu Thatcherová uskutečnila v červenci 1994, kdy se setkala s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a předsedou vlády Václavem Klausem.

Potřetí navštívila Thatcherová Českou republiku v květnu 1996, kdy s tehdejším ministrem zahraničí Josefem Zieleniecem poklepala na základní kámen k pomníku Winstona Churchilla v Praze 3.

Sochu Winstona Churchilla slavnostně odhalila Thatcherová při své čtvrté návštěvě v listopadu 1999. Tehdy převzala za své mimořádné zásluhy o svržení komunismu v Evropě ocenění Řád Bílého lva.

Margaret Thatcherová zemřela v pondělí ve věku nedožitých 88 let. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám