Hlavní obsah

Zodpovědnost za problémy s dávkami ponese Müllerová, míní Nečas

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) ponese zodpovědnost za vyřešení problémů s výplatami sociálních dávek ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Nečas to prohlásil na brífinku po regionálním sněmu ODS v Pozlovicích u Luhačovic na Zlínsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09)

Článek

"Paní ministryně nastoupila na resort poměrně nedávno, navíc na resort, který byl těžce poškozen předchozím vedením. Nenese zodpovědnost za problémy například kolem informačních systémů při výplatě sociálních dávek. Nicméně tím, že se stala ministryní, ponese odpovědnost za to, zda tyto problémy vyřeší," řekl Nečas na dotaz, zda zvažuje vyzvat ministryni k rezignaci, pokud se problémy s výplatami dávek zhorší.

Kolem výplaty dávek je nyní mnoho problémů a stížností, kritizované novinky zavedlo ministerstvo za minulého vedení úřadu v čele s Jaromírem Drábkem (TOP 09).

Krizový plán

Ministerstvo práce musí nyní mimo jiné chystat krizový plán, pokud by muselo přestat používat systém pro výplatu dávek, jak rozhodl antimonopolní úřad. Podle sociálního výboru Sněmovny totiž hrozí výpadek vyplácení dávek.

Spor mezi koaliční TOP 09 a premiérem je také o osud sociálních karet, přes které mají lidé dostávat sociální dávky. Vláda by o tom měla rozhodnout příští týden. Nečas již dříve doporučil, aby kritizovaný systém úplně skončil. TOP 09 s tím nesouhlasí.

Müllerová minulý týden k jednání vlády předložila materiál, který počítá s úpravami sKarty. Podle návrhu by karty fungovaly povinně jako průkazky, konto k nim u České spořitelny a placení s nimi by bylo jen dobrovolné. Nyní musí mít příjemci dávek spořitelní účet automaticky. Ministerstvo podle své šéfky nemůže "v žádném případě" přijít s návrhem na zrušení karty, vystavilo by se prý rizikům uvedeným ve smlouvě s Českou spořitelnou.

Spořitelna má s ministerstvem práce smlouvu do roku 2024. Podle kontraktu původně počítala s tím, že by přes sKarty putovalo nejméně 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

Reklama

Související témata:

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Sněmovna chce pozastavit vydávání sKaret

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také...

Výběr článků

Načítám