Hlavní obsah

Nečas se podpisem amnestie nedopustil trestného činu, rozhodl žalobce

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se kontrasignací novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause nedopustil trestného činu. Státní zastupitelství pro Prahu 1 věc uložilo a nebude se jí dále zabývat.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Petr Nečas na tiskové konferenci. Archivní snímek.

Článek

Prošetření premiérova postupu iniciovali šéf Senátu Milan Štěch a předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Štěch již avizoval, že by se proti rozhodnutí státního zastupitelství chtěl odvolat. O rozhodnutí žalobců informovala v pátek jejich šéfka Šárka Pokorná.

Štěch a Antl v žádosti o přezkum postupu premiéra poukazovali na to, že úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace s Kanceláří prezidenta republiky ohledně amnestie. Také členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali. Podle senátorů je přitom odpovědnost z ústavy na vládě jako celku. Nečas tak prý znemožnil posouzení dopadů prezidentského pardonu a projednání vládou, čímž překročil svou pravomoc a "rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky".

"Nikde není dána povinnost předsedy vlády, aby to předložil před svým podpisem vládě. Není v tom spatřována žádná trestná činnost," uvedla Pokorná. Podle ní mohou Antl se Štěchem požádat o přezkoumání tohoto rozhodnutí nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze.

Štěch se s Antlem poradí co dál

Štěch uvedl, že se rozhodne příští týden po poradě s někdejším žalobcem Antlem, který je nyní v zahraničí. "Budu kolegovi Antlovi doporučovat, abychom takový krok udělali," uvedl Štěch. Podle něj je třeba využít všech možností ke korekci kontroverzní amnestie, kterou označil za hrubou chybu a špatný krok.

Senátoři v žádosti, kterou adresovali žalobcům, uvedli, že Nečas by mohl být podezřelý z trestného činu, i kdyby jednal nedbalostně. Trestní oznámení na Nečase podala v minulosti také skupina lidí kolem miliardáře Karla Janečka. Podle nich mohl předseda vlády podpisem amnestie zneužít pravomoc nebo se dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Skupina senátorů podala před časem Ústavnímu soudu návrh na zrušení části amnestie, ale neuspěla. Stejně tak žalobu na Klause pro velezradu Ústavní soud neprojednal a řízení zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám