Hlavní obsah

V plzeňské přehradě čeká na rybáře životní úlovek, nasadili tam kapitální sumce

Právo, Patrik Biskup

Desítky obřích sumců dosahujících až dvoumetrové délky a vážících kolem dvaceti kilogramů plavou od pátku v plzeňské přehradě v Liticích. Kapitální ryby, které doposud sloužily výhradně k vědeckým účelům, tam nechal vysadit místní rybářský svaz jako zpestření sportovního rybolovu. Vyznavači Petrova cechu tak mají šanci ulovit si životní rybu.

Do plzeňské přehrady nasadili kapitální sumce Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Jedná se o vyřazené generační ryby z Výzkumného ústavu rybářského ve Vodňanech. Je to takový bonus pro naše členy,“ řekl Právu hospodář Krajského rybářského svazu v Plzni Jaroslav Vogl.

Za sumce zaplatil svaz desítky tisíc korun. „Rozhodli jsme se je vysadit v Litické přehradě, která není tak rozlehlá, a rybáři tak mají větší naději na úspěch,“ vysvětlil Vogl. Upozornil ale na to, že sumec je hájený až do 16. června. „To je čas na to, aby se ryby rozjely a našly si každá své teritorium. Mezitím projdou i reprodukčním procesem,“ doplnil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obří sumce čeká v plzeňské přehradě nový domov.

Chytat na přehradě může každý, kdo si koupí krajskou nebo celosvazovou povolenku.

Pro vědecké účely jsou sumci přerostlí

Podle Davida Gely z vodňanského ústavu se jedná o deset až patnáct let staré ryby. „Pro naše účely jsou už moc přerostlé. Špatně se s nimi manipuluje například při umělých výtěrech,“ uvedl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obří sumce čeká v plzeňské přehradě nový domov.

Problém s adaptací v novém prostředí mít sumci podle Gely nebudou. „Chováme je ve 40hektarovém rybníku společně s dalšími druhy ryb, takže žili v naprosto přirozeném prostředí, jaké mají nyní v přehradní nádrži. Tam se letos i vytřou,“ uzavřel Gela.

Sumec v našich podmínkách může dosáhnout až metrákové hmotnosti. Zatím největší, kterého se podařilo vylovit z vody na udici, vážil 93 kilogramů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obří sumce čeká v plzeňské přehradě nový domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám