Hlavní obsah

Stíhání Vondrouše bude pokračovat, obhájce si zastavení nevymohl

Pavel Vondrouš, který loni v Chrastavě vystřelil z airsoftové pistole na bývalého prezidenta Václava Klause bude za svůj čin stíhán i nadále. Vedoucí okresního státního zastupitelství Ivan Bernátek v pátek oznámil, že neshledal důvody, pro zastavení případu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Článek

"Neshledal jsem důvody k zastavení trestního stíhání nebo postoupení věci pro přestupek," řekl v pátek Bernátek. Žalobu na Vondrouše statní zástupce pravděpodobně podá příští týden. Střelci hrozí až šest let vězení.

Zastavení žaloby požadoval Vondroušův obhájce Jiří Vyvadil v reakci na to, že státní zástupce zpřísnil jeho klientovi kvalifikaci činu z výtržnictví na násilí proti úřední osobě.

Kvůli Vondroušovi rezignoval šéf ochranky

Šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta loni v září při otevírání nového mostu v Chrastavě. Prezident procházel davem lidí, v němž byl i Vondrouš oblečený v maskáčích. Útočník zblízka na Klause několikrát vypálil z airsoftové pistole. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla, a dokonce poskytl rozhovor novinářům.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole

Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Klause si vybral proto, že ho považuje za jednoho z lidí, kteří stojí za současným špatným stavem České republiky.

Kvůli incidentu rezignoval ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus ale jejich stíhání zastavil.

Vondrouš následoval prezidenta Klause i při jeho loňské cestě do Vídně. Rakouská policie jej ještě před příjezdem prezidenta zatkla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám