Hlavní obsah

Pozemky v Zeleném údolí mají podle posudku poloviční cenu

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Znalci z oboru ekonomika dali za pravdu vlastníkům bytů v pražském Zeleném údolí, kteří se dostali do vyhroceného sporu s novým majitelem pozemků pod jejich domy. Posudek, který má Právo k dispozici, totiž stanovil tržní hodnotu na zhruba polovinu z 67 miliónů. Ty po obyvatelích požaduje firma GV Reality, za níž stojí advokát Vlastislav Andrš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelené údolí v Praze 4

Článek

„Posudek pouze potvrdil naše dřívější odhady hodnoty pozemků. Vlastislav Andrš své požadavky založil na naprosto neadekvátní a nadhodnocené ceně,“ uvedl Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, jež lidi ze Zeleného údolí zastupuje.

Není bez zajímavosti, že si zmíněná advokátní kancelář nechala znalecký posudek vypracovat od firmy American Appraisal. Tedy u téže společnosti, na niž se před časem obrátili kriminalisté, aby zpracovala posudek na cenu letounů CASA.

Její závěry přispěly k obvinění někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), neboť podle nich byly letouny předražené a státu vznikla škoda až 658 miliónů korun.

Do firmy American Appraisal se při hlasování o vydání Parkanové k stíhání tvrdě obul ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), když zpochybňoval její důvěryhodnost. Společnost kritiku odmítla.

Ne příliš velké nadšení nyní zřejmě vzbudí i u Andršovy firmy. Ta totiž pozemky koupila loni od Lidového bytového družstva Praha 4 za 18,5 miliónu. Po lidech v bytech poté začal Andrš požadovat částky, které v součtu dosahovaly 110 miliónů korun. Tuto sumu po vlně odporu snížil na zmíněných 67 miliónů.

Cena byla dohodnuta na 40 miliónů

Vlastníci bytů operují s cenou, kterou si za budoucí odkup pozemků dohodli před lety s developerem. Ta by se v součtu měla pohybovat kolem 40 miliónů. Zmíněná advokátní kancelář donedávna mluvila o ceně do 30 miliónů. Což znalci v podstatě potvrdili.

Ti totiž odhadli celkovou tržní hodnotu pozemků vlastněných GV Reality na cirka 37,5 miliónu. Podle advokátní kanceláře jsou do toho ale zahrnuty i pozemky, na nichž nestojí budovy, a suma, která by se měla týkat obyvatel Zeleného údolí, se tak má podle kritérií posudku pohybovat kolem 30 miliónů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražské sídliště Zelené údolí nad klinikou IKEM. Ilustrační foto

Spor o cenu vygradoval do té míry, že se Andrš obrátil na soud s žalobou na zbourání domů. Advokáti vlastníků bytů se naopak snaží docílit toho, aby soud rozhodl o zřízení věcného břemene ve prospěch jejich klientů.

Místo 67 jen šest miliónů?

A podle výpočtů znalců by v takovém případě Andrš přišel zkrátka. Advokáti na základě odhadů v posudku spočítali, že by pak dostal od vlastníků bytů „pouhých“ šest miliónů. První soudní jednání v kauze by mělo proběhnout již příští týden.

Andrš, který již dříve odmítl s Právem komunikovat, tvrdí, že jelikož jde z jeho pohledu o neoprávněné stavby, je třeba na pozemky pohlížet jako na nezastavěné, a tím pádem dražší.

„Proč bychom měli prodávat pozemky pod cenou? Na internetu snadno zjistíte, že obvyklá cena tam je osm až 11 tisíc za metr čtvereční,“ řekl v minulosti Právu. Podle znaleckého posudku se ale tržní cena za metr čtvereční pohybuje kolem tří tisíc korun.

Jak již Právo informovalo, prodejem pozemků firmě GV Reality se již začala zabývat pražská hospodářská kriminálka. Řeší, zda představenstvo bytového družstva neprodalo pozemky příliš levně a nepoškodilo tím řadové družstevníky.

I policie již proto oslovila znalce, aby určil cenu pozemků ve svém vlastním posudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám