Hlavní obsah

Počet žádostí církví o vydání majetku prudce roste, chtějí již 6099 pozemků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce března požádaly církve a náboženské společnosti stát o vrácení 6099 pozemků a 14 staveb. V polovině měsíce byl počet pozemků, které žádají v rámci církevních restitucí vrátit, téměř poloviční. Ministerstvo zemědělství (MZe) ve čtvrtek uvedlo, že celkem obdrželo 114 výzev k vrácení majetku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce výzev směřovalo na Státní pozemkový úřad, který má církvím vydávat zemědělské nemovitosti. O vydání lesů a s tím souvisejícího movitého majetku žádaly náboženské organizace státní podnik Lesy České republiky ve 45 případech. Po jedné žádosti obdržely Diplomatický servis ministerstva zahraničních věcí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, uvedlo MZe.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 000 hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

V polovině března ministerstvo uvedlo, že evidovalo žádosti o vrácení 3676 pozemků a 12 staveb. [celá zpráva]

Restituce posoudí ústavní soud

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Na tuto část restitucí již vláda se zástupci církví uzavřela smlouvu, přestože na to podle původního ujednání měla čas až do konce září. Ze 17 náboženských společností se finanční náhrady vzdala Bratrská jednota baptistů.

Ústavní soud dostal v uplynulých týdnech postupně tři návrhy na zrušení zákona o církevních restitucích. První podala z iniciativy VV skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části ČSSD. Druhý a třetí návrh soud formálně odmítl, bude se věcně zabývat prvním. Rozhodnutí by mohlo padnout v řádu měsíců.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Část majetku v minulosti patřícího církvím již stát před loňským schválením církevních restitucí převedl na jiné osoby. Podle Nejvyššího soudu (NS) tak ale učinil zřejmě neprávem, uvedly v úterý Lidové noviny. NS v březnu rozhodl v jedné konkrétní kauze, kdy úřady ignorovaly takzvaný blokační paragraf z 90. let, zakazující obchodovat s majetkem, který historicky patřil církvi. Podobných případů jsou podle deníku desítky a hrozí, že lidé budou muset stavby a pozemky vracet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám