Hlavní obsah

Zeman se v Bratislavě sešel s Gašparovičem, angažmá Klausové nekomentovali

Právo, Novinky, val, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dorazil ve čtvrtek dopoledne do Bratislavy na svou vůbec první zahraniční návštěvu. Dosud bylo tradicí, že zvolený český prezident navštívil jako první právě Slovensko. Ani jeden z prezidentů nechtěl příliš komentovat možné jmenování bývalé první dámy Livie Klausové českou velvyslankyní na Slovensku.

Prohlídka čestné stráže před Prezidentským palácem v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Zeman se po příletu sešel se svým protějškem Ivanem Gašparovičem. Na společném jednání se bavili hlavně o ekonomických záležitostech a spolupráci v některých oblastech, která má být podle Gašparoviče ještě intenzivnější než dosud. Země by mohly podle něj spolupracovat například v rámci investic do dopravy.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Prezident Miloš Zeman v Bratislavě.

Český prezident doplnil, že by v budoucnu mohlo dojít ke spojení některých podniků, jako například české a slovenské Cargo. „Touto spoluprací by mohl vzniknout silný a úspěšný hráč na středoevropském trhu,“ uvedl.

Zdůraznil také podporu jednotlivých úspěšných podnikatelů. „Podnikatelských talentů v obou zemích se nerodí tolik, abychom jimi mohli plýtvat,“ poznamenal Zeman s tím, že by obě země měly úspěšným podnikatelům umožňovat vyšší expanzi do sousední země.

Klausovou nekomentovali

Na přetřes přišla také palčivá otázka jmenování bývalé první dámy Livie Klausové českou velvyslankyní na Slovensku. Jak nedávno informovalo Právo, Zeman by ji rád v této funkci viděl, proti je ale ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Oba prezidenti se ale ve čtvrtek vyhnuli odpovědi na otázku, zda se počítá se jmenováním Klausové. Gašparovič odkázal na to, že coby slovenský představitel nemá co k této věci sdělit, Zeman připomněl, že už dříve odmítl tuto záležitost komentovat.

Neodpustil si přitom popíchnutí svého soupeře v druhém kole prezidentských voleb  Karla Schwarzenberga, který jmenování Klausové odmítá. Při vysvětlování, proč nechce reagovat na dohady o jmenování Klausové, odcitoval nedávný výrok premiéra Petra Nečase, který podle něj řekl, že se k této otázce před konečným rozhodnutím veřejně vyjadřuje pouze amatér. „Vzal jsem na vědomí, že k ní pan Schwarzenberg každý den vydává prohlášení, posuďme tedy míru amaterismu na takzvaném Nečasově kritériu,“ řekl.

Sešel se s Ficem

Na první den Zemanovy návštěvy připadá 68. výročí osvobození hlavního města Slovenska Rudou armádou. Po jednání s Ivanem Gašparovičem oba prezidenti položili věnce u památníku osvobození Bratislavy. V dubnu 1945 při bojích padlo 800 rudoarmějců.

Foto: Jan Koller, ČTK

Český prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič.

Za Zemanem do Bratislavy dorazil první místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek. Společně s prezidentem se zúčastní pracovního oběda se slovenským premiérem Robertem Ficem (Smer-sociální demokracie).

Na úřadě vlády se Zeman s Ficem přivítali vřelým objetím. Na zdvořilostní otázku slovenského premiéra, zda v programu všechno klape, Zeman odpověděl kladně. „Měl jsem dokonce čas i kouřit,“ dodal. Na otázku novinářů, co bude tématem jejich rozhovoru, Fico řekl, že se Zemanem se znají dlouhá léta a určitě si mají co povědět.

U slavnostní tabule na úřadě vlády seděl i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, ale na straně české delegace chyběl šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám