Hlavní obsah

Nečas poobědval s Barrosem, řešili čerpání eurodotací

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas poobědval ve středu s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, který v úterý přiletěl do Prahy. Řešili především ekonomické otázky, bavili se i o nedostatcích České republiky v čerpání evropských peněz. Předseda vlády také řekl, že vyvěšení vlajky EU na Hradě neznamená změnu zahraniční politiky.

Foto: Michal Krumphanzl, Právo

Premiér Petr Nečas a předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vpravo).

Článek

„Česká republika měla, má a obávám se, že stále ještě bude mít určité potíže v oblasti čerpání kohezních fondů,“ uvedl Nečas na tiskové konferenci po pracovním obědě.

Jak ale upřesnil, v problematice čerpání fondů neprobírali jednotlivé případy. „Neřešili jsme konkrétní detaily kromě společně vyjádřeného zájmu, aby systém čerpání evropských fondů v České republice byl efektivní a transparentní,“ řekl Nečas.

Také šéf Evropské komise Barroso uvedl, že je zapotřebí zlepšit v České republice využívání fondů. „Jsou naprosto nezbytné pro růst,“ podotkl.

Barroso rovněž pochválil vládu za její podporu programu jednotného trhu. Podle něj je potřeba prohloubit měnovou a tržní unii uvnitř EU. Ta je podle něj aktuálně na vzestupu. „Evropská unie si prošla tou nejhorší krizí,“ zhodnotil.

Zahraniční politiku neměníme

Premiér Petr Nečas také po jednání s předsedou Evropské komise řekl, že vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském Hradě neznamená změnu české zahraniční politiky.

Předseda vlády a jeho strana zastávají spíše zdrženlivý postoj k evropské integraci. Prezident Miloš Zeman, který Barrosa na vyvěšení vlajky EU na Hradě pozval, je naopak zastáncem vytvoření evropské federace. Podle Nečase se význam symbolického aktu zveličuje. [celá zpráva]

„To, zda vlaje ta nebo ona vlajka, neznamená nějakou změnu české politiky,“ uvedl Petr Nečas. Podle něj je rozdíl, jestli se na Hrad pohlíží jako na úřední budovu, na níž vlajka EU běžně vlaje, nebo na „symbol tisícileté české státnosti, kde by tedy měla vlát pouze národní vlajka.“ „Jinudy ta dělící linka nevede a je z toho trošku zbytečně dělaná větší záležitost, než se patří,“ dodal premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám