Hlavní obsah

Palach a Komenský se objeví v kalendáři, pohyblivé volno za svátky neprošlo

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu schválili zavedení dvou nových významných dnů. 16. ledna si budou Češi připomínat upálení studenta Jana Palacha v roce 1969, 28. března pak učitele národů Jana Ámose Komenského. Návrh, aby za státní svátky, které připadnou na víkend, následovalo volno v pracovní den, neprošel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pietní vzpomínka na Jana Palacha

Článek

Den památky Jana Palacha připomene upálení vysokoškolského studenta na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. V případě Komenského jde o připomínku jeho narození.

Debatu o Palachovi ve Sněmovně rozvířily výroky komunistického poslance Miroslava Grebeníčka, který tvrdil, že se student neupálil na protest proti komunismu.

Grebeníček hovořil o "obludných lžích a účelových dezinformacích" a o "pokleslé duševní a politické úrovni těch, kteří si vystačí s kompilací polopravd, lží a nenávistných výpadů".

Novela, zavádějící připomínku Palachova upálení, vstoupí symbolicky v platnost 11. srpna, tedy v den 65. výročí studentova narození.

"Novela je především symbolickým aktem a historickým mementem. Ačkoli jsme si během projednávání návrhu museli vyslechnout rozličné interpretace činu Jana Palacha, jsem přesvědčena o tom, že význam je všem demokraticky smýšlejícím občanům dobře znám," prohlásila poslankyně Jana Černochová (ODS).

Svátek o víkendu se nahrazovat nebude

Zákonodárci naopak neschválili návrh poslance ČSSD Ladislava Šincla, aby v případě, kdy připadne státní svátek na víkend, následovalo volno v pátek, nebo v pondělí. Pro návrh hlasovalo pouze 23 poslanců. Šincl na jednání Sněmovny vyvracel názory, že by se v důsledku jeho návrhu státní svátky posouvaly.

„Například nejbližší svátek 1. květen, když by připadl například na neděli, tak by ti, kdo chtějí tento den slavit v průvodech či účastí na manifestacích, mohli v tento den klidně chodit v průvodech či manifestovat. A ti ostatní včetně mne by mohli tento svátek slavit něčím zajímavějším, třeba pod rozkvetlou třešní, tak jak nás k tomu symbolicky nabádá Karel Hynek Mácha ve své slavné básni Máj,“ prohlásil s tím, že by volno v tomto případě následovalo v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám