Hlavní obsah

Hrozí kolaps výplat dávek, vymyslete nouzový plán, vyzvali poslanci Müllerovou

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v úterý vyzvali ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou (TOP 09), aby začala pracovat na záchranném plánu pro případ, že by došlo na nejhorší. Jestliže její resort nesežene do čtyř měsíců nového dodavatele informačních systémů pro výplatu sociálních dávek, nebude žádný systém, který by výplatu obsloužil. Ministryně prý krizový scénář má, ale zatím ho nechce zveřejnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

Sněmovní výbor pro sociální politiku v úterý na návrh koaliční poslankyně Lenky Kohoutové (ODS) vyzval ministerstvo, aby vypracovalo nouzový plán pro krizový scénář, v jehož rámci by zamrzly systémy výplat sociálních dávek.

Antimonopolní úřad v únoru totiž rozhodl, že ministerstvo musí vyhlásit řádné otevřené výběrové řízení na dodavatele informačních systémů. Stávající systémy musí do pěti měsíců od verdiktu přestat využívat, takže bez vítěze konkurzu by mohl systém výplat zkolabovat.

Boj s časem

Ministryně před výborem připustila, že ministerstvo bojuje s časem. „Teď stojí před námi velmi složitý úkol, který má stanovit konkrétní zadávací podmínky pro otevřené a řádné výběrové řízení. Jakékoli výběrové řízení může být kdykoli napadnuto třeba neúspěšným uchazečem a tím se celý proces velmi prodlužuje,“ uvedla Müllerová.

Připustila, že rozklad vůči verdiktu antimonopolního úřadu byl manévrem, jak ministerstvu zajistit určitý čas navíc.

„Nejdůležitější je, abychom zajistili řádnou výplatu dávek, proto věřím, že s novým panem náměstkem Petrem Krůčkem (TOP 09) dospějeme k optimálnímu způsobu, jak zadat zadávací podmínky a jak vysoutěžit tuto agendu,“ řekla ministryně.

Na krizovém scénáři se podle ní už pracuje a varianty řešení už jsou na světě, ale zatím je nechtěla zveřejňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas chce ukončení projektu sKaret

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu sKaret. Uvedl to po jednání s tím, že konečné rozhodnutí bude na...

Výběr článků

Načítám