Hlavní obsah

ODS zrušila buňku na Chebsku, její šéf se rozpovídal o kmotrech

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkonná rada ODS zrušila další místní sdružení, tentokrát ve Františkových Lázních na Chebsku. Důvod? Předseda sdružení Otakar Skala veřejně označil některé své stranické kolegy za kmotry a vyděrače.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Předseda sdružení ve Františkových Lázních Otakar Skala

Článek

Konkrétně se Skala v občasníku Ohlasy, který vydával pod hlavičkou ODS a místního sdružení, veřejně opřel do členů okresního vedení v Chebu Jana Mračka a Tomáše Linda. Oba se podle Skaly podíleli na loňském převratu na františkolázeňské radnici, který skončil odvoláním starostky Lenky Malovské (ODS). Ve funkci ji tehdy nahradil Ivo Mlátilík, figurující na krajské kandidátce Paroubkovy strany NS-LEV 21.

Výkonná rada zrušila místní sdružení minulý týden na uzavřeném jednání. Podle Mračka, který je jejím členem, Skala porušil stanovy, když se své stranické kolegy rozhodl kritizovat veřejně. „V Ohlasech byli někteří členové ODS včetně mě označováni za kmotry a vyděrače,“ řekl Právu Mraček.

„Jednalo se o věci s trestně právním dopadem. Navíc to poškodilo ODS před krajskými volbami,“ pokračoval Mraček. Ten zároveň odmítl, že by na převratu na radnici ve Františkových Lázních nesl nějaký podíl. „Je to absolutní nesmysl,“ dodal.

Skala: Upozorňoval jsem na chyby

S takovým vysvětlením Skala nesouhlasí. „Ve stanovách ODS je napsáno, že člen strany má poukazovat na chyby a nedostatky v práci ODS. A přesně to jsem dělal. Žádné stanovy jsem tedy neporušil,“ reagoval Skala, kterému se zároveň nelíbilo, že mu nebylo povoleno se zasedání výkonné rady účastnit, ačkoliv o to žádal i u místopředsedy strany Martina Kuby. V ODS nyní Skala po sedmnácti letech skončil.

Ke zrušení celého místního sdružení nemuselo dojít, kdyby se jeho členové nepostavili za Skalu a neodmítli ho vyloučit. „Nezbývalo než věc řešit tak, že zasedla oblastní rada a doporučila odebrání licence,“ vysvětlil Mraček s tím, že o zrušení místního sdružení ve Františkových Lázních výkonná rada rozhodla jednohlasně.

V Chebsku v posledních letech poklesl počet oblastních sdružení z deseti na pět. Zatímco strana měla v roce 2010 v regionu pět starostů, v současnosti má pouze jednoho, a to v Mariánských Lázních. „Zatím nevím, kolik lidí ze sdružení z Františkových Lázní zůstane v ODS. Chceme, aby ve městě vzniklo nové sdružení, které by se skládalo z dlouholetých členů,“ uzavřel Mraček.

Reklama

Výběr článků

Načítám