Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat podnikatele Janouška z pokusu o vraždu

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Královéhradecká policie odeslala Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na obžalobu podnikatele a lobbisty Romana Janouška (44). Kriminalisté ho viní z pokusu o vraždu. Podle nich srazil v opilosti svým vozem ženu. V případě odsouzení mu hrozí až osmnáct let vězení.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

To, že pražské státní zastupitelství návrh na obžalobu dostalo, Právu potvrdila mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová. „Návrh nám byl doručen dnes (v úterý, pozn. red.). Příslušná státní zástupkyně rozhodne do poloviny května o dalším postupu,“ uvedla Zenklová.

Janoušek čelí obvinění z pokusu o vraždu. Při dopravní nehodě 23. března 2012 v Praze srazil v opilosti 51letou Vietnamku.

Policie případ uzavřela minulý týden opakovaným výslechem Janouška. Jeho obhájce Vít Široký dál usiluje o zopakování některých vyšetřovacích úkonů, především výslechů svědků.

„Žádal jsem o doplnění dokazování výslechy, což mi policie zamítla. Proto jsem rovnou po prostudování spisu požádal o přezkoumání tohoto odmítnutí státním zástupcem,“ řekl Právu Široký.

Nové posudky

Vít Široký také bude trvat na zařazení nových znaleckých posudků do spisu.

„Oznámil jsem, že jsem přibral znalce z oboru dopravy a soudního lékařství s tím, že až budou posudky hotové, založím je do spisu,“ podotkl advokát.

Znalec se má vyjádřit například k tomu, zda kombinovaná zranění, která žena při nehodě utrpěla, odpovídají mechanismu jejich vzniku tak, jak ho popsal znalec z oboru dopravy.

„Jde o to, zda je reálné, aby zranění vzniklo tak, jak je popsáno. Ohledně zdravotního stavu pana Janouška jsem si vyžádal závěrečnou lékařskou zprávu, nemám zatím ale odpověď,“ doplnil Široký.

Posudky chce předložit soudu nebo ještě státnímu zástupci před podáním obžaloby. Záleží na tom, kde v době jejich dokončení spis bude.

Podle Širokého je důvodem pro další výslechy svědků a vypracování posudků především to, že vyšetřovatelé změnili právní kvalifikaci činu z úmyslného ublížení na zdraví na pokus o vraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám