Hlavní obsah

Do Česka vtrhne další vlna sněžení, varovali meteorologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před vydatnou sněhovou nadílkou varoval v úterý dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sněžení zasáhne ve středu zejména východ republiky. Někde může napadnout až 25 centimetrů sněhu.

Foto: ČTK/AP

Pod sněhem je i celý východ Evropy. Neuvěřitelný snímek je z hlavního města Ukrajiny Kyjeva, kde se dá provozovat sjezd na lyžích přímo v ulicích metropole. Tak daleko ale ještě situace v českých městech nedospěla.

Článek

Za sněhové srážky na začátku dubna může podle meteorologů příliv studeného vzduchu spojený s tlakovou níží, jež postupuje přes Balkán severovýchodním směrem.

Aktuální výstraha platí pro východní část republiky od středečního rána do večera. Během dne podle meteorologů napadne na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku 3 až 15 centimetrů sněhu. Na horách v severních částech republiky může připadnout 15 až 25 centimetrů nového sněhu.

„Na ostatním území ČR, kde neplatí výstraha, by mělo napadnout většinou až 7 cm nového sněhu, nejméně na západě Čech,“ tvrdí ČHMÚ.

Meteorologové dále varovali před těžkým mokrým sněhem, který může způsobit škody například na lesním porostu. Ve vyšších polohách hrozí také vlivem silného větru tvorba sněhových jazyků a závějí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám