Hlavní obsah

Exsenátora Nováka zadržela policie, bála se, že uteče

Právo, ČTK, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalého senátora za ODS a starostu Chomutova Alexandra Nováka v pondělí zadžela policie, uvedla Česká televize. Stalo se tak poté, co soud rozhodl, že jeho zdravotní stav mu umožňuje pobyt za mřížemi. Novák se nástupu do vězení vyhýbal právě s poukazem na svůj špatný zdravotní stav. Policie měla podezření, že by Novák mohl uprchnout.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Alexandr Novák si má odsedět čtyři roky za korupci.

Článek

Rozhodnutí soudu vyplynulo ze zdravotního posudku, na který soudce čekal. „O žádosti o odklad výkonu trestu odsouzeného Alexandra Nováka zdejší soud rozhodl tak, že jí nevyhověl a výkon trestu neodložil,“ řekla Právu mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová.

Proti výroku se může Novák odvolat. Zda tak ale učinil, zatím Chalupová nevěděla. Jakmile však rozhodnutí nabyde právní moci, musí Novák nastoupit do vězení.

Podle Novákova advokáta Jana Růžka ani jemu, ani jeho klientovi zatím usnesení soudu nebylo doručeno. "Podle nejnovější informace, kterou mám, tak už měl být vydaný údajně i příkaz k dodání do výkonu trestu, což je opravdu - když to řeknu velmi eufemisticky - nestandardní postup za situace, kdy není ještě doručeno, a je tam samozřejmě právo stížnosti s odkladným účinkem," řekl Růžek.

To potvrdila i Chalupová, podle ní to ale přímo nesouvisí s usnesením týkajícím se Novákovy zdravotní způsobilosti. "Souvisí to s jinými zjištěními od policie. Bylo totiž podezření, že by se mohl pokusit uprchnout," vysvětlila mluvčí soudu.

Úplatek vzal v roce 1999

Dříve vlivný politik, který po pravomocném odsouzení loni v červenci vystoupil z ODS, půjde za mříže kvůli korupci. Úplatek vzal v roce 1999. Coby starosta navrhl, organizoval a zajišťoval odprodej akcií z majetku města Chomutov a sám sebe neoprávněně obohatil.

Jednalo se o prodej akcií společností Severočeská energetika a Severočeská plynárenská za celkem 317,5 miliónu korun německé firmě VNG Verbudnetz Gas Aktiengesellschaft v Lipsku prostřednictvím společnosti Export – Import Agentur Petera Schmela z Dortmundu, která za zprostředkování prodeje dostala od kupující společnosti provizi 40,1 miliónu korun. Podle obžaloby byla ale suma poté převedena na kyperskou firmu a následně v postupných platbách na soukromý účet Nováka a jeho manželky v Rakousku.

Novák původně odešel od soudu s podmínkou a pětimiliónovou pokutou. Odvolal se a Krajský soud v Ústí nad Labem mu trest zpřísnil na čtyřleté vězení, peněžitý trest ve stejné výši a zákaz činnosti ve státní a veřejné správě na dobu pěti let.

Pátrá se také po Wolfovi

Od 24. ledna policie pátrá také po exposlanci Petru Wolfovi, vydala na něj také evropský zatykač. [celá zpráva] Bývalému poslanci uložil loni soud šestiletý nepodmíněný trest, jeho manželka Hana dostala podmínku. Podle soudu manželé neoprávněně vylákali dotace od ministerstva životního prostředí, škoda byla vyčíslena na 11 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám