Hlavní obsah

ODS loni vykázala ztrátu ve výši 43 miliónů

Aktualizováno

Občanští demokraté loni hospodařili se schodkem převyšujícím 43 miliónů korun. Strana však věří, že schodek pokryje dary, které obdrží letos. V pondělí to uvedl mluvčí strany Jiří Sochor. První dubnový den je posledním termínem, v němž mohou strany a hnutí předložit do Sněmovny výroční zprávu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS: Zbyněk Stanjura, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Pavel Kučera a Pavel Drobil

Článek

"Výsledek hospodaření je daný tím, že se profinancování volebních kampaní z roku 2012 protáhlo až do letošního roku. Dary, které pokrývají část volebních nákladů za minulý rok, budou do účetnictví započítané až letos. Bez vlivu tohoto posunu jsou účty ODS vyrovnané," sdělil Sochor.

Do výdajů ODS se nejvíce zapsaly právě volby. Loni lidé volili krajské zastupitele a senátory, a navíc se konala kampaň před přímou volbou prezidenta. ODS vydala loni na volby 129,6 miliónu korun, z toho 39,5 miliónu na krajské, 26,8 na senátní a 13,7 na prezidentské. Druhou nejvyšší položkou bylo zhruba 99,2 miliónu na provozní výdaje.

Naopak největší příjmy měla loni ODS ze státních příspěvků, a to 119,7 miliónu korun. Sponzoři straně loni poslali přibližně 95,4 miliónu korun. Dalších 16,4 miliónu získala ODS z pronájmů a dalších činností a přes 14 miliónů z členských příspěvků.

Ve ztrátě skončila loni rovněž TOP 09 i její sesterské hnutí STAN. V červených číslech se ocitlo také hospodaření ČSSD. Zisk naopak vykázali komunisté a strana LIDEM. VV vyúčtování zveřejní v úterý.

Stranám pomáhají příspěvky za zákonodárce

Do Sněmovny mělo do pondělí dodat údaje o hospodaření 184 stran a hnutí, které evidovalo ministerstvo vnitra ke konci roku. Pokud zprávu nedodají, nebo bude neúplná, může jim soud pozastavit činnost a při opakovaném pochybení je i zrušit. Předložení zprávy je také podmínkou pro vyplacení příspěvku od státu. Strany dostávají kromě jiného ročně 855 000 korun za každý mandát poslance nebo senátora a za každého krajského nebo pražského zastupitele pak 237 500 korun.

Zprávami se bude zabývat sněmovní kontrolní výbor. Poslanci poté budou hlasovat o tom, zda vyzvou vládu, aby navrhla potrestání stran, jež zprávu nedodaly, nebo ji dodaly neúplnou.

Hospodaření stran v roce 2012 (v Kč; zaokrouhleno)
ODS-43 miliónů
ČSSD-16 miliónů
TOP 09-19 miliónů
STAN- 6 miliónů
LIDEM+ 1,3 miliónu
KSČM+ 42 000
VVdosud nezveřejnily
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám