Hlavní obsah

Obvinění ve vazbě mají horší podmínky než odsouzení, kritizuje helsinský výbor

Novinky, val
Praha

Český helsinský výbor, který se zaměřuje na dodržování lidských práv, zkritizoval ve své zprávě podmínky vazebních věznic. Obvinění, již jsou vazebně stíhaní, prý mají často horší podmínky než odsouzení lidé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pracovníci výboru kontrolovali loni na podzim podmínky v šesti vazebních věznicích. Jako nejvíce problematické vyhodnotili nevyhovující materiální a hygienické podmínky. Kritizují také to, že vězni takřka celý den tráví zavřeni na cele bez možnosti smysluplného trávení času.

„Za jistý paradox lze přitom označit skutečnost, že se obvinění nacházejí v podstatně horších podmínkách než odsouzení, přestože jde o osoby, u nichž je třeba důsledně ctít zásadu presumpce neviny a omezovat jejich práva jen v míře nezbytně nutné k provedení úkonů trestního řízení,“ konstatoval výbor.

Jeho předsedkyně Anna Šabatová upozornila, že se výše prostředků určených na vězeňství už léta téměř nemění, zatímco počet vězňů vzrůstá. „Aby se Česká republika v oblasti výkonu vazby a trestu přiblížila poměrům obvyklým v západoevropských zemích, je nezbytné uvolnit finanční prostředky ze státního rozpočtu v takové výši, která umožní modernizaci vazebních věznic a odpovídající pokrytí odborných pracovníků pro přímou práci s vězněnými osobami,“ uvedla.

Ačkoli připustila, že přeplněným věznicím ulevila novoroční prezidentská amnestie, při níž bylo propuštěno kolem šesti tisíc vězňů, očekává s ohledem na vzrůstající trend počtu vězňů v minulých letech, že se věznice opět brzy zaplní.

Reklama

Výběr článků

Načítám