Hlavní obsah

Spory ve frýdecko-místecké ODS přerostly ve vyloučení předsedy

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnitřní spory hýbou už nějaký čas frýdecko-místeckou ODS. Došlo už i na vyloučení ze strany, které odnesli dosavadní předseda místní organizace ve Frýdku-Místku Petr Konůpka a zastupitel Miloslav Merta. Oba dva členy bývalého vedení odvolal v březnu sněm místního sdružení ODS. Ten zároveň vynesl do čela místní buňky Pavla Mlýnka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Novým předsedou místní ODS ve Frýdku-Místku se stal Pavel Mlýnek (vpravo). Má podporu i šéfa oblastní ODS a poslance parlamentu Igora Svojáka.

Článek

Podle vyloučeného Petra Konůpky je za změnami snaha poslance parlamentu Igora Svojáka zůstat v čele oblastního sdružení ODS, potažmo obhájit křeslo v Poslanecké sněmovně.

„V lednu se účelově přijalo 23 nových členů, kteří podstatným způsobem ovlivnili výsledek březnového volebního sněmu. Toho se zúčastnila jen těsná většina členů strany, z toho 23 bylo nově nabraných. Řada z původních členů, včetně čtyř zastupitelů, pak bylo díky těmto hlasům vyřazených z vedení místní ODS,“ řekl Právu Konůpka.

Vrcholem sněmu bylo podle něj vylučování ze strany. „Mně a kolegu Mertu vyloučili bez udání důvodů. Ovšem toto rozhodnutí je neplatné, protože sněm před hlasováním opustili dva jeho účastníci. Sněm tak nebyl usnášeníschopný,“ uvedl Konůpka, který se společně s Mertou proti vyloučení odvolal k celostátním orgánům ODS.

Podle nového vedení, které podporuje také poslanec Svoják, proběhlo vše souladu se stanovami strany. „K tomu, aby byl sněm usnášeníschopný, stačí nadpoloviční většina účastníků sněmu, nikoliv členů strany,“ sdělil Svoják.

Důvody rozebírat nechtěli

K vyloučení obou byly podle nového vedení ODS ve Frýdku-Místku navíc pádné důvody. Ty ale nikdo z nového vedení příliš rozebírat nechtěl. „Nechceme prát špinavé prádlo na veřejnosti. Nebudeme používat zbraně předchozího vedení,“ zdůvodňoval člen rady místního sdružení ve Frýdku-Místku Miroslav Konvičný.

Tři důvody poté ale přece jen uvedl: „Nerespektovali vnitřní rozhodnutí strany, když kritizovali nábor nových členů, na kterém revizní komise neshledala nic závadného. Dále nabádali členy, aby opustili volební sněm, a za třetí zveřejnili osobní údaje uchazečů o členství ve straně,“ líčil Konvičný.

Podle nového předsedy Mlýnka chce strana skončit s politikou osobních útoků, kterou zastával jeho předchůdce Konůpka. „Chceme odejít od politiky osobního napadání, zmírnit bezhlavou kritiku a být konstruktivní opozicí,“ pověděl Mlýnek a dodal, že oblastní rada už oba vyloučené vyzvala, aby složili své mandáty, které získali ve volbách. Konůpka i Merta to ale rezolutně odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám