Hlavní obsah

Ochrnutý Martin potřebuje elektrický vozík. Pomůže mu internet

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Desetiletý Martin je veselý, bystrý, rád si hraje s ostatními dětmi. Přesto se od nich liší, a to zásadním způsobem. Narodil se s dětskou mozkovou obrnou a odmalička je upoután na vozík. Konto BARIÉRY ve spolupráci se společností Seznam.cz v rámci projektu Český internet pomáhá vyhlásily veřejnou internetovou sbírku.

Ochrnutý Martin potřebuje elektrický vozík. Pomůže mu internet Video: Novinky

 
Článek

Martin se narodil předčasně ve 30. týdnu těhotenství. Už v nemocnici lékaři rodině řekli, že jeho vývoj nebude takový, jaký by měl být.

„Prožívala jsem to hodně těžce, těšila jsem se, že si přivezu zdravé miminko. Nevěděli jsme, jak vývoj bude pokračovat, nikdo nám nebyl schopen cokoliv říct. Pořád opakovali, že ukáže až čas,“ vzpomíná maminka Ludmila Sobotková.

Mozková obrna se u Martina projevuje zásadním způsobem, je ochrnutý a nechodí. Navíc kvůli špatné páteři musí nosit korzet. Má postižené všechny čtyři končetiny, nejlépe je na tom pravá ruka, která mu pomáhá aspoň v částečné manipulaci s vozíkem.

„Syn má operované nohy, v pěti letech byl na zákroku v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Tam ho uvolňovali, jelikož mu u jedné nohy vypadával kyčelní kloub. S levou rukou jsme byli ve Vysoké nad Jizerou před dvěma lety. Ručičku měl úplně vytočenou tak, že ji nemohl používat. Ruku má teď daleko šikovnější, ale vzalo mu to trochu síly, když jezdí na normálním mechanickém vozíčku, tak mu to trvá hodně dlouho a je rychle unavený.“

Foto: Novinky

Sbírka na elektrický vozík.

Diagnóza se nezhorší, v lepším případě se může zlepšit, nebo zůstat stejná. Za pomoci cvičení a různých pomůcek dělá Martin velké pokroky.

„Když se narodil, tak byl velmi tuhý, takže pochování miminka u nás vůbec nefungovalo. Byl prohnutý do luku, až cvičení tomu velmi pomohlo. Chodíme dvakrát týdně na rehabilitaci, rehabilitujeme i doma. Snažíme se mu pomoci, jak se dá. Chodili jsme na hippoterapii a canisterapii,“ doplňuje paní Sobotková.

Když dětem nestačí, pomohou s pohybem učitelky

Chlapec chodí do speciální školy v Chomutově. Ve škole jsou učitelky velmi akční, jezdí s dětmi na výlety, do divadla, na sportovní akce. A právě při takovém vyžití je velký problém s mechanickým vozíkem. Martinovi musí stále někdo pomáhat. Proto by potřeboval sehnat peníze na vozík elektrický.

„V této situaci by nám nejvíce pomohl elektrický vozíček, za ten bychom byli velmi rádi. Martin má levou ruku chabou a při manipulaci s mechanickým vozíkem nefunguje tak, jak by potřeboval. Moc závidí dětem, které mají volnost a mohou se pohybovat po budově školy. Když potom přijdeme domů, je smutný, přešlý a říká: 'Děti mi utekly, já než za nimi dojedu, jsou už zase někde jinde.' S tím elektrickým by byl rychlejší. Nepotřebujeme žádný luxusní vozíček, ve zdravotnických potřebách mi našli jeden za cenu kolem 90 tisíc,“ dodala Ludmila Sobotková.

Velký oblíbenec a pilný žák

Martin je vnímavý, v hlavě to má dobře srovnané a právě to zapříčiňuje, že se se svým postižením těžko smiřuje. „Mrzí ho, že nohy nefungují, občas mi připadá, že je nemá rád,“ říká maminka.

Navštěvuje třetí třídu, kde probíhá výuka podle programu pro děti se středně těžkým mentálním postižením. Vzhledem ke svému tělesnému stavu má na doporučení lékaře úlevu z tělocviku, oproti ostatním dětem tak má o několik hodin výuky méně.

Foto: Novinky

Sbírka na elektrický vozík.

„Martin je velmi šikovný, největší problém je však s motorikou, vzhledem k jeho postižení máme problémy s přechody, s tím, když ho musíme sundávat z vozíku nebo dát zpět. Elektrický vozík by mu umožnil větší samostatnost a schopnost pohybu. Jinak je to velký šikula, jde mu psaní, čtení a je opravdu moc chytrý,“ chválí svého žáka učitelka Jana Pernekrová.

Ve třídě je velmi oblíbený. Na otázku, zdali by mu spolužáci přáli nový vozík, odpověděli, že je to samozřejmostí a že má Martin moc hezké přání. Oporou je i osmnáctiletý bratr Vojta, který o něho pečuje a fungují jako bezvadní parťáci.

Vaše pomoc umožní Martinovi koupit nový elektrický vozík. Dopřeje mu snazší pohyb a větší samostatnost. Částka, kterou je potřeba vybrat, činí 90 000 korun.

Pro Martina probíhá od 8. do 14. dubna internetová sbírka s názvem Český internet pomáhá. Zapojit se do ní může každý. Pokud byste chtěli pomoci, můžete zaslat libovolnou finanční částku na sbírkový účet Konta BARIÉRY. Zde jsou potřebné údaje:

Číslo účtu: 17 111 444/5500.

Variabilní symbol: 301301

Konstantní symbol pro převod na účet: 0558

Konstantní symbol pro platbu složenkou: 0379

Reklama

Výběr článků

Načítám